Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Готов е проектът на първия търговски комплекс в квартал Аспарухово
Автор: Екип Varna24.bg 11:16 / 16.11.2008Коментари ()700
©
Нов търговско-административен комплекс предстои да бъде изграден във варненския квартал Аспарухово.Сградата е разположена на кръстовището на бул. "Народни будители" и ул. "Мара Тасева", в зоната между двете улици и канала. Инвеститор на проекта е "ЦБА - Варна" ООД.

Комплексът е комбинация между търговски център и административна сграда на кметство Аспарухово. Парцелът с площ 2550 кв.м е общински и на него доскоро бе разположен така нареченият руски пазар. Срещу предоставянето на терена район Аспаруховоще получи ново кметство.
Проектът е разработен от екип на "Юнион корект" ООД с главен проектант арх. Димитър Стефанов. В момента той е в процес на одобряване. Разработката предвижда изграждането на комплекс, състоящ се от две тела, с брутна разгъната площ (в т.ч и подземното ниво) 11 658 кв.м.

Търговската част на сградата заема четири етажа и е с площ от 6042 кв.м. На първия етаж е предвиден супермаркет. Вторият представлява пасаж с търговски обекти от 20 кв.м до 100 кв.м, както и един магазин от 327 кв.м. Третият етаж е еднопространствен, предвиден за голям магазин от типа "Техномаркет". На четвърто, последно ниво са разположени заведение за бързо хранене, кафе-сладкарница, фитнес зала и други по-малки обекти от сферата на търговията и услугите.

Вертикалната комуникация се осъществява от два ескалатора, два пътнически асансьора, две стълбищни клетки и два товарни асансьора. За обслужване на ресторанта и сладкарницата има предвиден самостоятелен асансьор с директен вход откъм улицата. Естественото осветление е постигнато с отвори по фасадата на първо и второ ниво и изрези в плочите, осигуряващи горно осветление за вътрешните пространства.

Кметството на район Аспаруховозаема самостоятелен обем с отделен вход. Седеметажното тяло е с разгъната застроена площ от 2843 кв.м. На партера е разположен информационен център и помещение за архив. На второ ниво е конферентният център, съдържащ голяма зала с 200 места, заседателна зала с 50 места и кафе бар за вътрешно ползване. От трети до шести етаж са разположени кабинети за служителите в кметството съгласно посочени от тях изисквания. На последното ниво на сградата към дела на кметството има предвиден скай бар, отворен към част от покривната тераса на сградата.

Проектът осигурява 66 паркоместа в подземен паркинг и 63 надземни паркоместа, или общо 129 броя. На нивото на подземния паркинг със ЗП 2550 кв.м са предвидени още складови площи, технически помещения и автомивка за три коли за улеснение на клиентите.

Фасадите на новия търговско-административен комплекс са комбинация от вентилируема декоративна фасада от елементи на Тrespaв плътните си части и окачена стъклена фасада.
Реализацията на проекта ще стартира веднага след получаване на разрешение за строеж, вероятно в края на годината. Строителството ще продължи около 24 месеца.

Източник: в."Строителство градът"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gotov-e-proektut-na-purviya-turgovski-kompleks-v-kvartal-Asparuhovo-66368
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.