Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рейдът стана паркинг за безработни кораби
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 18.11.2008Коментари ()759
© Varna24.bg
Световната финансова криза се вижда на буквално на хоризонта във Варненския залив, коментират от морския бранш. Рейдът е буквално пред задръстване от безработни кораби. Поне 13 плавателни съда установи проверка на „Народно дело". Кораби на БМФ също се скупчиха в пристанището в очакване да поотмине финансовата буря. Възможно е нещата да се раздвижат едва когато търговията отново тръгне нагоре, коментираха морски експерти. Вероятно екипажът на някои от корабите вече е освободен, а е оставен персонал, колкото да извършва поддръжката.

„Броят на корабите на рейда е по-голям от обичайното. Една от причините със сигурност е финансовата криза. Изчакват указания от обслужващите ги фирми" - потвърди шефът на „Морска администрация" - Варна, кап. Богдан Богданов.

На 9-о кейово място в пристанище Варна като никога са се скупчили 3 плавателни съда на БМФ. Въпреки че от параходството засега отричат да са пряко засегнати от кризата, то слуховете носят, че корабите са пуснали котва именно заради срива на пазара.

И при мен достига информация, че кризата оказва влияние върху бранша, коментира шефът на „Пристанищна инфраструктура" Петър Сеферов, но посочи, че няма статистика дали се е увеличила натовареността на кейовете. От държавното предприятие обаче имат повече полза, ако това се случи, тъй като получават дневна такса за престой на корабите.

Абсолютно никакви дивиденти обаче няма пристанище Варна, посочи зам.-шефът кап. Александър Станков. В порта има постъпления само ако има някаква дейност. Пребиваването на плавателните съдове на рейда им излиза напълно безплатно.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Reidut-stana-parking-za-bezrabotni-korabi-66615
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.