Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекарите са скептици за жената в кома
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 19.11.2008Коментари ()901
35-годишната жена, която в нощта срещу понеделник изпадна в кома, след като препи със син спирт, все още е в критично състояние. Вчера токсиколозите й направиха втора хемодиализа, коментира шефът на клиниката във Военна болница д-р Снежа Златева. Въпреки всички усилия обаче жената едва ли ще се събуди, тъй като тя многократно е надвишила леталната доза метанол - 0,2 промила, която човешкият организъм може да преодолее.

Тестовете установиха малко над 5 промила. „Дори да се събуди, тя ще е сляпа и ще живее с множество мозъчни увреждания, тъй като метанолът унищожава мозъчните центрове, кората, подкорните структури и зрителните нерви", коментира д-р Златева. А веднъж нанесени, пораженията остават за цял живот, тъй като са необратими. До момента в историята на варненската токсикология друг такъв случай не е имало. Повечето пациенти, пили син спирт в по-високи дози, умират.

През последните три дни в клиниката са постъпили и четири млади варненки - на 13, 16, 17, 19 г. - след опит за самоубийство с лекарства. От тях най-възрастната все още се лекува, тъй като отравянето й е по-тежко.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lekarite-sa-skeptici-za-zhenata-v-koma-66731
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.