Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненските филхармоници свирят под палката на Велизар Генчев
Автор: Екип Varna24.bg 17:54 / 20.11.2008Коментари ()800
Интересен концерт предлага варненското Оперно-филхармонично дружество утре от 19 ч. В програмата е включена симфоничната фантазия на П. И. Чайковски "Франческа да Римини". Сюжетът е от песен №5 на Дантевия "Ад". Нещастната любов на Франческа и брата на съпруга й Паоло довежда до тяхната смърт.

Ще прозвучи и Концерт за валдхорна и оркестър опус 11 в ми бемол мажор от Рихард Щраус. Той е създаден в ранните младежки години на великия немски композитор, автор на любими и днес опери, симфонични поеми, балети, инструментална и вокална музика.

Третото произведение е прочутата Симфония в ре минор на Цезар Франк - едно от най-значимите достижения на западноевропейската музика от втората половина на ХIХ в. Създадена в годините 1886 -1888, тя се отнася към късния период в творчеството на големия френски композитор.
Диригентът Велизар Генчев завършва Българската държавна консерватория. Специализира пиано в Германия, следва оркестрово дирижиране, изучава интерпретация на Бетовен при големия немски пианист Вилхелм Кемпф. През 1992 г. печели конкурс за първи диригент и заместник главен диригент на театъра в Магдебург, Германия. По-късно е главен диригент в Цвикау, Германия, гостуващ професор в Колежа по музика в Токио. От 2003 г. е постоянен гост диригент на оркестрови формации в Япония, Словения, Германия и България. От година е зам.-директор на Националната опера и балет.

Ясен Теодосиев завършва НМА "П. Владигеров" и майсторски клас по валдхорна при проф. Владислав Григоров. Лауреат е на Националния академичен конкурс в Пловдив, на I академичен конкурс за певци и инструменталисти в София.

Oт 1993 г. е солист, водач на валдхорновата група в Симфоничния оркестър на Българското национално радио, в симфоничния оркестър на лятната академия "Киджана" в Сиена, Италия, на симфоничния оркестър на радио Classic FM и др. Музицира като камерен изпълнител в многобройни концерти и фестивали у нас и в чужбина. Асистент е на проф. Владислав Григоров в музикалната академия. 

Източник: chernomore.bg


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-filharmonici-sviryat-pod-palkata-na-Velizar-Genchev-66943
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.