Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правят контрабандисти от колекционерите
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 24.11.2008Коментари ()1057
В този си вид законопроектът за културното наследство рискува да превърне българските колекционери в контрабандисти. Това заяви за "Позвънете Новини" проф. Димитър Драганов - управител на първия частен музей в България, на фондация "Бобокови". Според него, така заложените правила на практика забраняват частното колекционерство у нас. "Няма как да легализираш колекцията си, ако не я изнесеш чрез нелегални канали в чужбина и от там я откупиш отново на аукцион. Така после пак ще можеш да я внесеш с документ, но върху стойността й ще платиш и ДДС", коментира професорът. В масовия случай собствениците на антики ще ги продадат на нелегални дилъри, които вероятно ще ги изнесат в чужбина, предвижда Драганов. Най-запалените пък ще ги заровят, за да не може полицията да им ги конфискува. Всички тези предположения произтичат от залегналото в проекта за закон условие частните колекционери да набавят документи за всяка реликва. След това те трябва да регистрират сбирката си, като по този начин ще я узаконят. Ако не сторят това в срок до три месеца от приемането на закона, античните им предмети ще бъдат конфискувани. Професорът категорично заяви, че спорният текст на чл. 89, ал 6, уреждащ въпроса, трябва да отпадне от проекта.

В не по-леко положение са поставени и колекционерите на стари монети. Освен че трябва да разполагат с валиден документ за всяка монета, те трябва да бъдат систематизирани и подробно описани в каталог. Това е изключително времеемко занимание. Въпреки че законопроектът дава възможност занапред нумизматите сами да оценяват сбирките, в България надеждните са 10-ина, казва професорът. Всеки собственик на колекция с повече екземпляри не би могъл в никакъв случай да опише и систематизира монетите в срок, дори и да се снабди с необходимия документ за произход, посочи той. Като пример Драганов сочи книгата, която прави за нумизматичната сбирка на Бобокови. Тя съдържа около 2000 екземпляра, а съставянето й е отнело на професора приблизително 2 години.

Трябва да се приеме гратисен период, в който да се регистрират частните колекции без да им се изискват документи, за които собствениците са уведомени твърде късно. Веднъж регистрирани колекциите като базови, с тях може да се търгува на аукциони и да се издават необходимите документи. В противен случай и постановките за провеждане на търгове ще бъдат напълно кухи, защото дефакто на тях няма да има какво да се продава. По негове мнение нумизматиката е редно като правно уреждане да се отдели от археологията и тя да е с по-либерален режим. Монетите са сечени в милиони екземпляри и те трудно биха могли да се определят като уникати.

Не одобрявам постановката, че само напълно проучени обекти могат да се отдават на концесия, каза още професорът. "Никога не можем да говорим, че изследванията по един античен обект за приключили. Частните лица удачно могат да помагат за разкриването на тези обекти", заключи той.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Pravyat-kontrabandisti-ot-kolekcionerite-67232
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.