Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Екоминистърът идва за първа копка на канално-помпена станция в “Аспарухово”
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 01.12.2008Коментари ()792
В близките дни се очаква министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров да направи символичната първа копка, с която ще се даде старт на строителството на канално-помпена станция в "Аспарухово". Съоръжението ще замести локалната пречиствателна станция в района и ще осигури съвременна технология, чрез която отпадните води ще се изтласкват по дъното на Варненското езеро към пречиствателна станция "Варна". Това съобщи Христо Иванов, главен инженер на ВиК-Варна. По думите му през пролетта за реализацията на обекта е била избрана гръцка фирма, която вече е готова с изработката на проекта.

Инж. Иванов информира, че в момента предстои община Варна да издаде разрешителни за строеж, а Министерството на околната среда и водите да избере фирми - изпълнителки на няколко проекта. За финансирането им са осигурени средства от ИСПА. Договорът по програмата, част от който са обектите във Варна, е подписан между МОСВ и Брюксел още преди 4 години и е на стойност около 25 млн. евро, припомниха от ВиК.

Сред проектите, които чакат да бъдат реализирани, са подмяната на 12,5 км от ВиК мрежата в "Аспарухово", както и реконструкцията на битовата канализация в квартала и на главния водопровод на територията на Южна промишлена зона. Предстои и подмяна на ВиК мрежата в кв. "Кайсиева градина", която е в трагично състояние, посочи Христо Иванов. По думите му със средства от програма ИСПА се предвижда да бъде подменен и колектор към канално-помпена станция "Морски бани". По силата на същия договор се очаква да започне и реконструкцията на пречиствателна станция "Варна". Там трябва да се изгради необходимата технология, за да се подобри пречистването на фосфор и азот, поясни инж. Иванов.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekoministurut-idva-za-purva-kopka-na-kanalno-pompena-stanciya-v-Asparuhovo-68104
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.