Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
„Девня цимент“ сред топинвеститорите
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 02.12.2008Коментари ()811
© Varna24.bg
Заводът „Девня цимент" е сред предприятията, които са номинирани от Българската агенция за инвестиции за класацията „Инвеститор на годината 2008". Сред компаниите, които ще бъдат наградени в първия ден на последния месец от годината, са още "Калиакра уинд пауър", "Винербергер", "Луфтханза техник София", "Хюлет-Пакард", СОБАЛ „Д-р Тасков".

„Девня цимент" АД се контролира от френското дружество „Симан франсе ", което е част от италианската компания „Италчементи груп". Освен „Девня цимент" част от групата „Италчементи" е и циментовият завод „Вулкан" в Димитровград. Общата сума на инвестициите на „Итачементи" за придобиване, обновяване и модернизиране на заводите в България възлиза на 200 млн. евро. През 2008 г. „Девня цимент" АД отбеляза 10-годишнината си от стъпването на дружеството в България.

Ветроенергийният парк Калиакра, намиращ се в землището на с. Българево, община Каварна, сертифициран през юни 2006 г. за първи клас инвестиция от БАИ, бе открит официално на 25 юли т.г. Проектът на стойност над 90 млн. лв. е реализиран от "Калиакра уинд пауър", смесеното дружество между българското инженерингово дружество „Инос 1" и японската корпорация „Мицубиши хеви индъстриз". Вятърният парк разполага с 35 ветрогенератора с обща мощност 35 мгвт, свързани към високоволтовата преносна мрежа на НЕК.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Devnya-ciment-sred-topinvestitorite-68259
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.