Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нужни са много средства за проучване на предхристианското минало на "Аладжа манастир", заяви Валери Кинов
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 02.12.2008Коментари ()529
Необходими са много средства за мащабни разкопки в района на скалния комплекс „Аладжа манастир" край Варна, заяви уредникът на комплекса Валери Кинов. По негови думи, липсват исторически данни за по-далечното минало на манастира. Той уточни, че вероятно първите отшелници са се настанили в отделни пещери, а се предполага, че самият манастир е основан скоро след официалното приемане на християнството в България. Кинов допълни, че за предхристиянския период се съди по проучвания, които включват само обикаляне на терена поради липса на средства за разкопки. Той уточни, че със сигурност е установено, че районът е бил обитаван и в по-далечно минало. Кинов поясни, че след иманярски набези екип от учени е открил тракийски керамични съдове. Намерени са също отделни предмети от прабългарския бит, както и монети от Римската империя.

В процес на изработка е фантастичен комикс, чиято цел е да популяризира скалния комплекс „Аладжа манастир" край Варна, заяви Валери Кинов. Кинов вече е подготвил сценария, а по рисунките работи варненския художник Владимир Димитров. Комиксът ще бъде черно-бял и ще се финансира от рекламите, които ще бъдат поместени в него. Очаква се първата книжка да бъде публикувана през март 2009-та година. Сценарият включва както пътувания в паралелни вселени, така и народни легенди, исторически данни и различни хипотези за историческото развитие на региона. Кинов заяви, че според една от интересните хипотези, в далечното минало Варненският некропол е бил покрит от Черно море. Той допълни, че съществува и легенда за митичен покровител на манастира, скрил ценни предмети от „Аладжа манастир" и още 12 монашески обители в подземия при падането на България под властта на Османската империя.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nuzhni-sa-mnogo-sredstva-za-prouchvane-na-predhristianskoto-minalo-na-Aladzha-manastir-zayavi-Valeri-Kinov-68263
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.