Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци били врагове на бобрите
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 04.12.2008Коментари ()877
© Varna24.bg
От старта на разделното сметосъбиране през май 2007 г. досега във Варна са били запалени около 150 бобъра. Във всеки от петте района на града вандали са изгорили около 40 от пластмасовите съдове за смет. Това съобщи Вили Кръстева, зам.-управител на "Титан АС" - фирмата, която отговаря за извозването на боклука, събиран в жълтите, сините и зелените контейнери във Варна. Най-често умишлено се палят съдовете, където се изхвърлят хартиени отпадъци, поясни Кръстева. Всеки от контейнерите обаче струва 500 лв. и доставянето му от ЕКОПАК отнема време. Само вчера във Варна са били разтоварени 150 нови бобъра. Те ще подменят изчезналите или унищожени съдове за смет. До момента са били откраднати около 20 контейнера, отчете още Кръстева. По думите й обект на вандалски набези често ставали и алуминиевите ленти, които придържат гумените уплътнения на кофите. Отмъкнатият метал вероятно се продава в пунктовете за вторични суровини, предположи зам.-шефът на "Титан АС". Според нея варненци обикновено са вражески настроени към контейнерите. Бобрите пречат на хората, коментира Кръстева и посочи, че вчера например съдове за разделно сметосъбиране са били директно избутани в дерето на "Аспарухово". Няма начин да скрием бобрите, така че да не дразнят хората и да не бъдат на улицата, изтъкна още тя. Така Кръстева отговори и на подадения до "Черно море" сигнал на граждани във "Владиславово", че съдовете за смет често "танцуват" по улиците, носени от вятъра.

Контейнерите за разделно сметосъбиране са леки, тъй като са пластмасови, поясниха от "Титан АС". Всеки от бобрите имал спирачки, но явно те не помагат особено при силна буря. Кръстева обаче призна, че е възможно и работниците, които са ангажирани със сметоизвозването, понякога да пропускат да законтрят контейнерите. Не липсвали и случаи, когато спирачките на колелетата на бобрите изчезват. За година и половина подобни набези били констатирани при около 20 кофи за смет. Вероятно находчиви варненци са намерили някакво приложение на железните спирачки, коментира зам.-шефката на "Титан АС". Тя обаче бе категорична, че за момента пластмасовите съдове нямат алтернатива за разделното сметосъбиране, защото такива се ползват по цял свят.

Запитана за ефекта от разделното сметосъбиране, Кръстева подчерта, че варненци все още нямат създадени навици и боклукът в цветните контейнери е доста разнороден. На сепариращата площадка в Западна промишлена зона се налагало работниците да селектират ръчно сметта. Битовите отпадъци много често се изхвърлят при хартията, а омазнените картони например не стават за рециклиране, посочи още зам.-управителят на "Титан АС".

Към момента общо 1800 контейнера за разделно сметосъбиране са разпръснати на 600 места из цялата територия на Варна, отчетоха от дружеството.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-bili-vragove-na-bobrite-68511
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.