Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Скейтборд парк върху 3 дка изграждат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 07.12.2008Коментари ()1158
©
До края на януари следващата година трябва да бъде завършено изпълнението на скейтборд парка във Варна. Той е част от Спортно-атракционен комплекс "Младост", разположен в едноименния варненски квартал. До момента в комплекса са изградени и функционират открити игрища за волейбол, баскетбол и минифутбол, както и покрита ледена пързалка.
Проектът за изграждане на скейтборд парк ще допълни функциите на комплекса. Инвеститор на обект е община Варна, а изпълнител "Инжстрой инженеринг" АД. Проектът е разработен от екип на "Нюарх" ЕООД с проектанти арх. Марин Велчев и арх. Калин Велчев.

Скейтборд паркът се изгражда върху терен с площ 2895 кв. м. Площадката е ситуирана и трасирана на три нива. Подходът към нея е решен от юг, като достъпът е от алейна пешеходна зона, разположена около целия комплекс.
Озеленяването на площадката е предвидено по цялата северна, източна и южна страна на парцела (около 830 кв.м), като се запазва първоначалният ландшафтен проект за целия район.

В архитектурно-функционално отношение площадката е разделена на пет зони. До входа е разположена едноетажна постройка със ЗП 64 кв.м, в която са предвидени помещения за охрана, треньори, склад и съблекални. От нея треньори и сътрудници ще извършват контрол на достъп до всички съоръжения на скейтборд площадката с цел всички спортисти да са с предпазна екипировка (каски, наколенки и налакътници).

Зона 1 с площ 256 кв. м е предназначена за тренировка на деца. В тази зона всички начинаещи ще получават първоначална подготовка за управлението на скейтборда от квалифицирани учители. Вляво от входа е разположена Зона 2 с площ от 247 кв.м. Там е ситуирана стоманобетонна конструкция с перголи, покрита с поликарбонна плоскост. Под нея ще се разположи метална рампа за скейтборд.
Зона 3 е на първо ниво и е с площ около 1158 кв. м. Тя е най-голямата от всички и от нея се достига до зона 4 чрез стълби и виражи от бетоново покритие.

Зона 4 е на второ ниво и е с площ около 817 кв. м. Зона 5, с площ около 131 кв. м, е на трето ниво. До нея се достига отново чрез стълби и виражи от бетон. Това е зоната, от която се достига до друга малко по-високо разположена площадка, чрез стоманобетонна стълба от двете и страни.
Характерно за самия скейтборд парк е, че видимост за зрителите има и извън него и ще могат да се наблюдават всички атрактивни номера на спортистите, без да е необходимо да се влиза вътре в самата зона. Преминаването от зона в зона е решено чрез стълби и виражи, като те образуват "градската среда", която е необходима за този вид спорт.

Настилките са асфалтови във всички зони, а стълбите и виражите са покрити с шлайфан бетон, за по-голяма гладкост и малко сцепление. Всички ръбове по стълбите и виражите се обработват допълнително с метален профил, където е необходимо, за да се запази максимално настилката и покритието от счупвания и удари. Парапетите по стълбите и виражите са метални.

Общата стойност на инвестицията е 600 000 лв. Модерните съоръжения, включващи настилка и уреди, са проектирани според световните стандарти. Амбициите на инвеститора са след завършването на парка тук да се организират и провеждат големи международни състезания за екстремни спортове.

Източник: в."Строителство градът"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Skeitbord-park-vurhu-3-dka-izgrazhdat-vuv-Varna-68917
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.