Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
50 000 алкохолици има във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 09.12.2008Коментари ()753
"Във Варна има около 50 000 души, които имат проблем с алкохола, ако не са и повече. Проблемът е много сериозен и в града има нужда от разкриването на услуги за тях и техните близки". Това заяви вчера отец Ячек Вуйчик от Католическата църква във Варна. Той допълни, че десетина близки на варненци с алкохолна зависимост - съпруги и деца, са сформирали група за взаимопомощ към Социалния център на Католическата църква във Варна. През последните 2 г. оттук са минали 7-8 души със зависимости - наркотична, алкохолна или към лекарства. Работата с тях е много трудна и продължителна, а и има и една подробност - за да можем ние да им помогнат, задължително условие е да искат да си помогнат и те, каза отец Вуйчик. Затова неговият стремеж е социалният център да помага колкото се може повече на хората в нужда. Тук се намира и една от големите трапезарии за социално слаби хора, от която храна всеки работен ден вземат 150 варненци. През миналата зима убежище и подслон в храма са намерили 50 души. За мнозина от тях отецът се е видял принуден да плати здравните осигуровки, за да могат да бъдат лекувани.

В момента отец Вуйчик и психологът Мартин Джуров са се заели с друга благородна кауза - да помогнат на момчетата от защитеното жилище. Всяка седмица те идват поне един път тук и рисуват - картички за празниците и картини. "След всяко занятие стават все по-добри, наистина имат талант", казва Джуров. На 14 декември следобед в сградата до социалния център на Католическата църква творбите на момчетата ще бъдат изложени за продан. Те ще имат щанд и в Спортна зала от 15 до 21 декември. На 21 декември техни творби ще бъдат разигравани на търг. "За да могат да си платят наема и да си помогнат", допълни Джуров.

"Втората първа копка от ремонта на храма "Непорочно зачатие на Дева Мария" започна отново преди четири дни. Близо две години не можахме да намерим пари и точно в условията на световна икономическа криза това стана факт", каза вчера отец Яцек Вуйчик от настоятелството на Католическата църква във Варна. В момента строителите работят и ще бързаме да усвоим колкото се може повече средства, докато времето позволява, допълни още той. Средствата в размер на 100 000 евро са дарение от две германски фондации, а по груби сметки за цялостното възстановяване на Католическия храм ще са нужни не по-малко от 350 000 евро.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/50-000-alkoholici-ima-vuv-Varna-69124
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.