Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Балканите - неразделни в ЕС, поискаха партии от региона
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 13.12.2008Коментари ()665
Балканите винаги са били, са и ще бъдат неразделна част на Европа в географски, исторически и културен аспект. Затова ние категорично подкрепяме разширяването към Западните Балкани като стратегически приоритет на Европейския съюз и потвърждаваме ангажимента на настоящите държави-членки да споделят своя опит и добри практики с цел ускоряване на присъединителния процес.

Това се посочва в декларация на партиите членки на Европейската Народна Партия на Балканите, приета днес на семинар на тема „Балканите: Заедно по пътя към общото ни европейско бъдеще", който се проведе в курорта "Свети Константин" край Варна.

Решени сме да превъзмогнем насадените вредни клишета и стереотипове от миналото и да създадем здраво и плодотворно партньорство в региона, убедени в предимствата на европейската интеграция като ключов фактор за мир и стабилност и мощен двигател за икономически и социален просперитет, се посочва в декларацията.

Стратегическото географско положение на региона представя възможността да играем ключова рола за гарантиране на европейската автономия на съюза. Наблягаме на стратегическа важност на регионално и трансгранично сътрудничество между нашите държави и потвърждаваме готовността си да обединим усилия за пълно използване на неговия потенциал особено в ключови области като енергетика, транспорт, инфраструктура, околна среда, наука, образование и култура, както и за интегриране на всички балкански страни в НАТО, пише още в документа.

Освен представители на ГЕРБ, СДС и ДСБ, в двудневния форум край Варна се включиха представители на партии-членки на Европейската Народна Партия от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Balkanite-nerazdelni-v-ES-poiskaha-partii-ot-regiona-69773
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.