Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Окръжният съд във Варна потвърди ареста на общинския съветник Веселин Дановж
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 15.12.2008Коментари ()599
Варненският окръжен съд потвърди ареста на общинския съветник Веселин Данов, разследван за три тежки умишлени престъпления, свързани с ръководена от него организирана престъпна група, създадена за склоняване на жени към проституция, пране на пари и изнудване. 55 годишният съветник от Българската партия на справедливостта беше привлечен като обвиняем по на 13 септември тази година, а няколко дни по-късно с определение на Варненския окръжен съд бе задържан под стража.

Пресслужбата на съда припомня, че заедно с него в ареста влязоха Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов, Христо Данов и Петър Петров - обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР във Варна, затова, че са участници в престъпна група, ръководена от Веселин Данов. По обвинението за изнудване Данов старши и разследван заедно със сина си Христо. Двамата заплашили Н. И. да им предаде сумата от 2000 евро. Третото обвинение в пране на пари е свързано с двукратно получените от Данов суми от по 1000 лв, за които е знаел, че са придобити от престъпна дейност, свързана с проституиращите жени.

Както при първоначалното задържане под стража и последвалия въззивен контрол, така и днес, близо 3 месеца по-късно Варненският окръжен съд прецени, че събраните в хода на досъдебното производство доказателства обосновават предположението, че Веселин Данов е съпричастен към всяко едно от престъпленията, за които се разследва Днес съдът не преценява достоверността на събраните гласни, писмени и други свидетелства, в това число и със СРС. Това ще се случи при разглеждането на делото по същество. По повод на изявлението на обвиняемия, че е предложил информация и сътрудничество на компетентните органи още преди да го арестуват, днес съдът отчете обстоятелството, че по благородни подбуди в началото на м. септември тази година Данов е сигнализирал ДАНС за действащите във Варна престъпни групи. Видно обаче от предоставените в съдебно заседание материали от ДАНС, сигналът за престъпна дейност се намирал в публикации на журналистката Веселина Томова от електронното издание „AFERA.BG". В писмо от ВКП се уточнява, че не е известно Данов да е предоставял конкретни данни, няма протокол от разпита му или каквито и да са писмени обяснения. Той е предложил сътрудничество, но не са последвали никакви споразумения за начина или формата му.

В хода на съдебното заседание ВОС прецени, че не е отпаднала опасността Данов да се укрие или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в характера на престъпната дейност, в ръководната роля, която е имал Данов - старши и в опасността ако е на свобода да се опита да окаже въздействие върху важни свидетели по досъдебното производство. Социалният статус на обвиняемия, високото му обществено положение на съветник в Общинския съвет във Варна и семейното му положение вероятно ще бъдат обект на преценка при гледане на делото по същество. Единственото ново обстоятелство, което днес съдът разгледа бе свързано с втората Съдебно-медицинската експертиза /СМЕ/, направено преди броени дни. Тя установила наличието на 6 различни заболявания у обвиняемия, но в заключение се твърди, че здравословните му проблеми могат да бъдат решавани в условията на местата за лишаване от свобода. Въпреки това днес ВОС препоръча на наблюдаващия прокурор да назначи нова комплексна СМЕ, в която да бъдат включени експертните мнения на различни здравни специалисти. От тях може да се очаква мотивирано заключение, в което да бъдат изяснени въпросите с лечението на всяко едно от посочените заболявания на обвиняемия.

Предстоят още множество процесуално- следствени действия в досъдебното производство, чийто срок е удължен от Главния прокурор до 23 март 2009 година. След като потвърди най-тежката процесуално мярка за принуда спрямо Веселен Данов, съдът му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 23 декември от 11,00 часа.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Okruzhniyat-sud-vuv-Varna-potvurdi-aresta-na-obshtinskiya-suvetnik-Veselin-Danovzh-70004
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.