След проведени проверки е установено, че във Варна няма заразено с диоксин месо. Това заяви на пресконференция директорът на Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ Йордан Киров. Киров уточни, че във Варна не е внасяно ирландско месо от септември насам. Той информира, че диоксинът е вещество, опасно за хората и животните, което се натрупва в организма при продължителна консумация. „В рамките на три дни в региона са извършени редица проверки - физически и по документи - на месопреработвателни предприятия и складове. Резултатите са отчетени в Националната ветеринарномедицинска служба. Всичко е спокойно", допълни Киров. Той посочи, че проверки от типа на тези за диоксин се правят само след постъпването на предварителна информация за даден риск. Киров коментира, че по национална мониторингова програма се правят по-мащабни проверки на продуктите. Той допълни, че в големите предприятия за месопреработване вътрешният контрол е по-засилен, а в по-малките два пъти месечно се провежда инспекция от Районната ветеринарномедицинска служба.
Източник: Агенция "Фокус" |