Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вдигнали 48 сватби във Фестивалния
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 19.12.2008Коментари ()639
336 конгресни прояви, от които 67 с международно участие, е домакинствал Фестивалният и конгресен център (ФКЦ) през изминалата година. В него са се провели и осем изложения с международно участие. 14 фестивала, 23 театрални гастрола, 32 концерта в различни жанрове, 13 фото и художествени изложби, 16 поетични и творчески вечери, 27 детски и училищни мероприятия, е още равносметката за отиващата си 2008 година.

През изминалите месеци са реализирани над 1500 прожекции или грубо 4500 километра лента. 14 са били премиерите и панорамите и също толкова VIP проявите. Ресторантската част на Фестивалния център е била предпочетена от 48 двойки, решили да вдигнат сватба в комплекса. На територията му са се провели и 135 банкета, 185 детски рождени дни и тържества, три бала и 98 коктейла. По различни поводи са организирани над 120 срещи с представителите на медиите. Данните бяха изнесени от ръководството на ФКЦ в отговор на изказвания, че в конгресния център не се реализират никакви значими културни прояви и събития. "Най-доброто, което се случва в София, след това се представя и във Варна", каза в тази връзка директорът на ФКЦ Илия Раев. Като едно от най-значимите събития на 2008-ма той и екипът му определиха "Салонът на истината" с участието на Христо Стоянов и Георги Коритаров. Признание заслужават и Музикалният салон на Фестивалния и конгресен център под настоятелството на проф. Минчо Минчев, Фестивалът на бразилската култура, рециталът на Калуди Калудов. На сцената на ФКЦ са се изявили музиканти от най-висока класа като цигуларите Васко Василев, Светлин Русев и Юрий Башмет. Най-новият си проект - "Вяра", във Варна реши да представи Теодосий Спасов, а през май гости на комплекса бяха българските звезди от "Евровизия 2007" Елица Тодорова и Стоян Янкулов. До края на годината варненци ще могат да присъстват на още два концерта - коледен концерт на органиста Велин Илиев и празничен новогодишен концерт на органиста на Реймската катедрала Пиер Меа.

Културният живот във ФКЦ през 2009 година ще започне с уникален концерт на четири рояла и ударни, планиран за 11 януари. Предвижда се отново в българската морска столица да бъде представена традиционна японска музика. Работи се активно и за възстановяването на Червенокръсткия фестивал, стана ясно от думите на Илия Раев. Той за пореден път подчерта, че конгресният център разчита изцяло на собствени приходи, тъй като не получава финансова подкрепа нито от държавата, нито от общината. Раев не пожела да конкретизира как центърът приключва финансовата година, но отправи молба към спонсори за предоставяне на средства за гориво. Таково искане вече бе депозирано в местния парламент. Той обаче го отхвърли с мотив, че комплексът не е общински. За да изкара нормално зимния период, ФКЦ се нуждае от около 60 тона гориво.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vdignali-48-svatbi-vuv-Festivalniya-70531
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.