Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Британец, осъден в родината си за измами е задържан във Варна с ЕЗА
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 09.01.2009Коментари ()690
©
Британецът, придружаван от полицейски служител
На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/ днес Варненският окръжен съд задържа под стража 48 годишния поданик на Обединеното Кралство Великобритания Бари Ч. Спиъринг. Преди два дни Спиъринг беше задържан от служители на ОД МВР Варна в с.Ботево, Варненска област, където живее от 2 години с приятелката си. ЕЗА е подписана от областен съдия при Citi of Westminster Magistrates Court в Лондон. Иска се задържането и екстрадирането на Спиъринг във връзка с влязла в сила  през пролетта на 2006 година задочна присъда на Районния съд в Ипсуич за измами, извършени от британеца през периода август - ноември 2002 година. Спиъринг е осъден да заплати 1 млн 873 хил. 870 британски лири и ако не го стори до 5 май 2006 година да изтърпи присъда от 7 години "лишаване от свобода".

Търговецът на антики е признат в родината си за виновен в извършването на 10 измами, свързани с придобиването на собственост по незаконен път, с укриване на имоти и с подправянето на документи. Престъпните деяния са извършени в периода преди и след обявяването му във финансова несъстоятелност през 2000 година. Това е станало твърде внезапно за неговите кредитори, въпреки процъфтяващия, доходоносен бизнес с антики с многомилионен оборот.

Днес съдът не обсъжда въпроси, свързани с обоснованото предположение, относно авторството на измамите, посочени в европейския документ. Съдът прецени, че всички реквизити на ЕЗА са съобразени със Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и с реалната опасност ако е на свобода Спиъринг да се укрие и да не присъства на разглеждането на ЕЗА по същество. Това заседание ВОС ще насрочи в следващите 7 дни.

Ако британецът обжалва днешното определение на ВОС ще се яви пред Варненския апелативен съд на 13 януари от 11,00 часа.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Britanec-osuden-v-rodinata-si-za-izmami-ezadurzhan-vuv-Varna-s-EZA-72414
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.