Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Арх. Венелин Жечев, зам.-кмет на община Варна: Самоволните ремонти са незаконни и опасни
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 22.01.2009Коментари ()645
По закона за етажната собственост всяко преустройство на функциите в един апартамент изисква пълното съгласие на останалите съсобственици в блока. Ако изискването не се изпълни, това е първият сигурен признак, че ремонтът, който се извършва, е незаконен.

Вторият признак е липсата на конструктивна експертиза, извършена от инженер-конструктор. Тя е задължителна като част от проект. С нея се установява дали преустройството не засяга носещ зид, колона или противоземетръсна шайба.
Нищо в строителството не е невъзможно, но то трябва да се извършва професионално. Иначе се хвърлят много пари, а ефектът може да се окаже негативен.

Другото, което е недопустимо, е да се премества баня или кухня, примерно над спалня, тъй като се нарушават водопроводната и канализационната система на входа.
Всяка промяна в блока, дори само козметична по фасадата, трябва да бъде по проект, съгласуван с общината. В противен случай също е незаконна.

Припомняйки законовите изисквания, не бих казал, че нарушенията са масови във Варна. Точна информация за различните случаи има в районните кметства. Всички те са не само незаконни, но и опасни.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Arh-Venelin-Zhechev-zam-kmet-na-obshtina-Varna-Samovolnite-remonti-sa-nezakonni-i-opasni-74093
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.