Проверката обаче може да се заобиколи чрез внос на яйца без черупки, които се замразяват в специални пластмасови ръкави. Така може да са вкарани и замразени яйца, без черупки и да са отишли за преработка на сухи яйца", обясни Белоречки.
Според него у нас има няколко такива предприятия, а продукцията им се използва в хранителни продукти като чипсове, торти и др. В България се произвеждат между 800 и 1000 тона сухи яйца, информира Белоречки, като уточни, че продуктите, в които са вложени яйца с финпропил, също са опасни за здравето.
В магазините няма как да попаднат вносни цели заразени яйца заради печата на черупката, уверяват от БАБХ. От там допълниха, че до момента не са открити заразени вносни яйца, които да са минали българската граница. България внася най-много яйца от Румъния и Полша, като и в двете страни са хванати заразени с финпропил количества.