Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненец съди общината за отказана информация
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 28.01.2009Коментари ()798
© Varna24.bg
Варненецът Николай Цветков е депозирал жалба във Варненския административен съд срещу решение на главния секретар на община Варна за отказ от предоставяне на информация, свързана с Общинска полиция (ОП).

В писмено заявление, адресирано до кмета Кирил Йорданов и основано на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), Цветков е поискал да му бъде представено копие от договора между общината и РДВР - Варна, сключен 2000 г. Информацията той поискал, за да се информира какъв е рамерът на разходите, структурата на ОП, организацията по приемане на сигнали от граждани, задълженията на полицаите в това отношение и дали те се вписват в специален дневник.

"В заявлението си бях описал, че ако изисканата от мен информация съдържа класифицирана такава, да ми бъде предоставен частичен достъп до онази част, която не е ограничена. От общината обаче ми бе отказана всякаква информация, което е нарушение на закона", твърди Цветков. Главният секретар на общината се мотивира в своя отказ с това, че ако бъде оповестена информация, касаеща точния брой полицейски служители, охраняващи обекти на територията на общината, ще се наруши ефективната охрана на обществения ред. Освен това съществувала и реална опасност от злоупотреби с данни, съдържащи се в договора. Друг аргумент на гл. секретар е, че достъпът засягал и трето лице - РДВР - Варна, и нямал изрично съгласие от там за предоставянето на исканата информация. Според адвоката на Цветков, Марин Маринов, отказът на гл. секретар се явява нищожен, защото кметът го е упълномощил само да дава, а не и да отказва информация. Аргументът за третото лице също бил смехотворен, защото полицията също е засегната от ЗДОИ.

На вчерашното съдебно заседание делото бе разгледано по същество и обявено за решаване в 30-дневен срок.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenec-sudi-obshtinata-za-otkazana-informaciya-74902
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.