Ето защо сиренето, кашкавалът и киселото мляко вече не са същите | ||||||
| ||||||
Технолози обясняват разликата с промяна в метода на производство и употребата на некачествен фураж. Илиев добавя: "На новите въведения, на новите видове закваски, които не са толкова кисели. Примерно за киселите млека, имитиращите продукти, които нямат специфичния вкус на кашкавал и на сирене". Стане ли дума за домашно приготвено кисело мляко, повечето рецепти, вместо готова закваска, включват вече квасено кисело мляко. Според производители на мая и закваски технологията може да е опасна за здравето. Димитрина Трендафилова, фирма за производство на органопрепарати, мая и закваски: "Хората обикновено смятат, че трябва да спазват българската традиция и вземат от предходното кисело мляко и тогава подквасват. Ние даваме предпоставка на патогенните микроорганизми да се размножават и да спират развитието на добрата микрофлора и това води до понижаване имунитета". За разлика от млечните продукти, вкусът на характерното за село Дерманци - млечно ястие "белият мъж" не се е променило през годините. Намирането му е почти невъзможно. Може да го опитате само в дома на бабите от региона. Млечната каша получи поредната награда в Луковит на конкурса за най-вкусно ястие от мляко. Йорданка Тодорова, село Дерманци: "Преди години, когато са пасли навън животните то просто прави конци. Сега не е така на конци. Променила се е гъстотата на млякото, понеже е с химикали". |