Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изследователски екип разшифрова послание във Варненското златно съкровище
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 30.01.2009Коментари ()1082
Изследователски екип под ръководството на Христо Смоленов твърди, че е разшифровал послание на най-древната цивилизация, заложено в предмети от Варненското златно съкровище. Смоленов обясни, че името на проекта е "Архео-Логика на свещените символи". В някои от забележителните артефакти от Варненските некрополи има не само концептуално изкуство, но и художествено оформени научни послания. „Изобразени като свещени символи - силует на Великата богиня майка, златни фигури на бик с характерни знаци по тях, те са носител и на научна информация. кодът им, който успяхме да разшифроваме, е гениално прост - просто гениален", заяви Смоленов.

По думите му - всичко е започнало с изследване именно на пропорции. „Ние си поставихме за цел да потърсим постоянни, или често повтарящи се пропорции в свещените символи и артефактите на цивилизацията от Варна. Тази постановка на въпроса се оказа изключително плодотворна. Освен естетични, открихме и математически функции на символите и артефактите. Те изобразяват закономерности, които историята на науката документира 4, 5 и дори 6 хилядолетия по-късно. В някои от златните фигури откриваме числата от прогресията на Фибоначи, аритметични операции, геометрични фигури. Например правоъгълен триъгълник със страни 3, 4, 5 единици и в допълнение - още 9 правоъгълни триъгълника, вложени във фигурка на бик с размери 5,8 на 5,6 сантиметра. Същата фигурка може да играе ролята на транспортир, и дори да служи за ориентир при движение по азимут, тъй като в нея трайно са фиксирани еталонни ъгли от 90, 60 и 45 градуса", посочи Смоленов.

Според Смоленов - оказва се, че предмети, на които древните са приписвали свещен смисъл, имат същевременно практическо значение за определяне на посоката на движение. „Те оправдават изрази като „ С бога напред!", изразяват надеждата с божия помощ да се достигне до целта, защото практически, а не само символично служат за ориентация по звездите. Те служат за бързо определяне на посоката, например при навигация в бурно море. Накратко, осмислят свещените символи, включително и първите изображения на кръст, като действени ориентири с практическо значение", посочи той.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izsledovatelski-ekip-razshifrova-poslanie-vuv-Varnenskoto-zlatno-sukrovishte-75310
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.