Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Неотложният кабинет в ДКЦ I "Св. Клементина" обслужва близо 55 000 пациенти на семейни лекари
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 09.02.2009Коментари ()8258
Неотложният кабинет в ДКЦ I "Св. Клементина" обслужва близо 55 000 пациенти на семейните лекари. Тук дежурят 6 лекари и 4 медицински сестри, които поемат прегледите и манипулациите на болните, чиито GP -та работят в ДКЦ I "Св. Клементина" с управител д-р Иван Иванов и ДКЦ V "Св. Екатерина" с управител д-р Галина Павлова и са подписали договор с центъра за времето, когато не са на работа.

Става въпрос за вечерните часове и празничните и почивни дни. Семейните лекари, които работят на територията на ДКЦ I "Св. Клементина" са 27, от които има две групови практики "Егея 2000" с четирима лекари и "Евромед" с трима лекари. Общо техните пациенти са 27 450. 24 GP-та ползват кабинети в ДКЦ V "Св. Екатерина" с контингент от 27 000 пациенти и имат договори за обслужването им в неотложния кабинет на бившата Градска болница. Той се ползва по договори с още 6 семейни лекари, чиито практики са в близост до кабинета, като дори има една практика от с. Константиново.

Неотложният кабинет е приемник на спешния кабинет на старата поликлиника, известен е на варненци и потокът от болни е непрекъснат, дори когато се отнася и за спешни случаи. С въвеждането на здравната реформа спешната помощ остава приоритет на държавата в лицето на "Бърза помощ" или спешните портали в болниците, предимно в МБАЛ "Св. Анна", а за инфарктите и инсултите в МБАЛ "Св. Марина". Варненци обаче много често идват при специалистите в неотложния кабинет, тъй като разчитат по традиция на това звено към ДКЦ I "Св. Клементина", правоприемник на бившата Градска болница.

Така за 2008 г. тук са извършени над 11 000 прегледа и манипулации, като само направените кардиограми са 920, съобщи управителят д-р Иван Иванов. Освен това през летните горещини по указания на кмета на община Варна Кирил Йорданов и здравната дирекция пред кабинета дежури пункт за безплатно измерване на кръвното налягане и се раздава минерална вода на потърсилите помощ в центъра на града.

Опитният екип успешно замества семейните лекари, които според нормативите трябва да бъдат на разположение 24 часа в денонощието. Тъй като това практически е невъзможно, GP-тата разчитат на екипите в неотложния кабинет, за да се осигури адекватна медицинска помощ на болните, включени в техните пациентски листи.

Най-често извършваните манипулации са правенето на мускулни и подкожни инжекции, мерене на кръвното налягане, а в някои случаи след назначение от лекарите се поставят на болните и системи за вливане на медикаменти. Ако болните са извън контингента на семейните лекари, които имат договори, то манипулациите и прегледите трябва да се заплащат по нормирани цени, но не са рядко случаите, когато идват социалнослаби пациенти и оказването на медицинска помощ е за сметка на лечебното заведение, затова и неотложният кабинет не е от най-печелившите звена в търговското дружество, обясни още д-р Иван Иванов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Neotlozhniyat-kabinet-v-DKC-I-Sv-Klementina-obsluzhva-blizo-55-000-pacienti-na-semeini-lekari-76519
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.