"В нито едно от трите предприятия, които работят със сурово краве мляко и произвеждат млечни продукти във Варненско, не се влага палмово масло", каза шефът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба във Варна д-р Йордан Киров. Това показват резултати от проверката, извършена в края на февруари. Д-р Киров бе категоричен, че палмовото масло не присъства като суровина и в документацията на проверените фирми, затова и не се допуска влагането им като компонент в производството на мляко, сирене и кашкавал. Вещото око на експерти от ветеринарно-медицинската служба през миналия месец е надникнало още в 4 месодобивни предприятия за бяло месо (пилешко и от зайци) и в 12 за червено месо, както и в 6 транжорни. Нередностите, на които са натъкнала комисията, били свързани основно с пропуски в описанието на съдържанието на продуктите на етикетите. "Това, което е изписано на етикета, не отговаря напълно на влаганите суровини. Пише, че се влага някаква добавка, без да се описва каква е тя. Изписват се някакви обозначения, които обаче не говорят нищо за обикновения гражданин", обобщи накратко резултатите от проверката д-р Киров. Той допълни още, че са установени и пропуски в технологичната документация в част от фирмите. "Вписани са месни суровини, а се влага кожна емулсия, която не е месо. Иначе се ползват регламентирани добавки. Като обобщение, не можем да кажем, че сме се натъкнали на фрапиращи нередности", каза още ръководителят на ветеринарно-медицинската служба. Според него, в тези случаи не можело да се говори за подвеждане на клиентите. В няколко предприятия са направени и забележки, свързани с хигиената, при която се приготвят месните продукти. За всички констатирани несъответствия е издадено предписание за изпълнение на препоръките и отстраняване на пропуските, допълни д-р Киров.
Източник: в. "Позвънете новини" |