Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съдят 30 фризьори за неплатена вода
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 11.03.2009Коментари ()736
Съдебни дела срещу 30 фризьорски салона води към момента ВиК - Варна. Коафьорите, които не си плащат водата са разположени предимно в централната градска част, обасни юрисконсултът на ВиК Галин Иванов. Бройката представлява приблизително една пета от всички регистрирани във Варна салони. От регионалната занаятчийска камара поясниха, че в масивите им фигурират 158 студиа. От там обаче побързаха да уточнят, че не малко от коафьорите избягвали регистрацията си в организацията.

По около 200 дела наведнъж води ВиК - Варна. Дори и някои да бъдат решени, на тяхно място се завеждат нови. Към момента на съдия-изпълнител били предадени 135. За 80 производства се чака изпълнение, посочи юристът. Иванов отбеляза, че нередовните платци са предимно физически лица, и то за малки суми. Повечето клиенти на дружеството, срещу които са заведени дела дължат между 200 и 300 лева. Големите предприятия рядко си позволявали да не погасяват редовно задълженията си. Изключения обаче не липсвали. Само преди няколко дни дружеството спечелило дело срещу собственик на хотел в курортен комплекс Чайка. Той дължи на ВиК-Варна сумата от 4300 лева.

Иванов предупреди нередовните платци, че в крайна сметка за тях водата ще излезе изключително скъпа, ако не я плащат редовно и рискуват ВиК да заведе дело срещу тях. Досега нямаме загубен иск, похвали се юрисконсултът. Той добави, че заедно с вземането съдът винаги присъжда на дружеството и съдебните разноски. Те обикновено възлизали на около 300 лева за задължение до 1000 лева. За описа на имуществото пък таксите на съдия-изпълнителят също не били малки. В случай, че се поиска възбрана на имот, описът на недвижимата вещ струва около 260 лв. За движимото имущество съдия-изпълнителите обикновено взимали около 160 лв.

За една година компанията е осъдила над 200 свои длъжници. Много от делата се заплащат в момента на завеждането им. Подобен бил развоят на събитията при 50 на сто от производствата. Към момента сумата на вземанията на дружеството е 9 млн. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Sudyat-30-frizyori-za-neplatena-voda-80724
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.