Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В АГ болница прегледаха безплатно 63 жени
Автор: Екип Varna24.bg 11:29 / 11.03.2009Коментари ()774
В чест на празника на жената по инициатива на управителя на Специализираната АГ болница във Варна д-р Петър Атанасов организираха два дни безплатни профилактични прегледи. След предварително записване в понеделник и вторник в Медицинския център прегледаха профилактично 63 жени. Скринингът извършиха управителят на центъра гл. ас. д-р Стефка Каварджикова и акушер гинеколозите от екипа й д-р Пенка Шопова и д-р Елияна Александрова. Услугата са ползвали варненки предимно над 50 години, като са наблюдавани главно за туморни и злокачествени образувания, като не са били открити съществени проблеми. За преглед са дошли и доста представителки на Асоциацията "Да съхраним жената", с които се предвиждат редица съвместни инициативи. За съжаление само няколко пациентки са успели да се възползват и от профилактичното вземане на цитонамазка, тъй като изследването не се заплаща от здравната каса и е извършено за сметка на болницата, съобщи д-р Каварджикова.

Тя добави и добрата новина, че е намерила подкрепа от фармацевтична фирма, която да заплати цитонамазките, които ще изследва цитолог и ще се проведе такъв скрининг безплатно в болницата в най-скоро време, като своевременно за деня и часа на прегледите варненки ще бъдат информирани. Желателно е обаче от тази възможност да се възползват рисковите групи жени между 45 и 50 години, когато се отчита и бумът на онкозаболявания, а по принцип цитонамазки не се вземат на жени над 60 години, каза още д-р Каварджикова.

Според нея положението в здравната система у нас е тревожно, тъй като около 1 милион българи според официалната статистика са извън нея и не получават адекватна медицинска помощ. Още по-лошо е това положение, като се има предвид, че цитираната група включва хора от 18 до 60 години, т.е. в работоспособна възраст, които са и най-активната част от населението. Така че е крайно време някой да намери средства да финансира както профилактиката, така и лечението им. Все още не е избистрена и националната здравна стратегия, което води до съществуващите сега негативи в здравната реформа, смята специалистът. Например, касата заплаща за лечението на открити вече заболявания, а не за профилактирането им и за запазване здравето на българина, което е повече от абсурдно, допълни още д-р Стефка Каварджикова.



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-AG-bolnica-pregledaha-bezplatno-63-zheni-80756
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.