Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мислят фонд за мостово финансиране на НПО
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 14.03.2009Коментари ()817
Възможно е да се създаде фонд за мостово финансиране на проектите на неправителствени организации. Това каза вчера във Варна вицепремиерът Меглена Плугчиева. Идеята бе дадена на среща с представители на общините от Североизточния регион за разясняване на новостите в оперативните програми. Фондът трябва да е подобен на този, който ползват общините - ФЛАГ.

При разглеждането на проектите се констатира, че голяма част от общините, предимно по-малките, не разполагат с добре подготвени екипи за създаването на проекти по европрограмите, каза още Плугчиева. За да се подпомогнат администрациите в тази насока в централния офис на Националното сдружение на общините в София ще заработи приемна, в която те ще получават консултации. Освен това експери от различните министерства ще обикалят по график населените места, за да дават разяснения. На база натрупания до момента опит се оказвало, че голяма част от консултантските фирми притискат кметовете с прекалено високи цени на услугите си. По-рано от предвиденото, вероятно през лятото ще заработи и общата информационна система за всички одобрени проекти по оперативните програми.

Като задача от първостепенна важност обаче вицепремиерът определи вътрешния контрол върху програмите. Това е още по-наложително и с оглед на предвижданията, че ЕС ще следи още по-изкъсо страната ни за спазване на всички условия. Плугчиева предупреди, че е създадена добра каскада от защитни механизми.

В случай че се констатират нарушения, проектите ще се стопират, а парите моментално ще бъдат връщани в Брюксел.

Тя отбеляза, че предстои да се направи сериозна крачка за размразяване на средствата по програма САПАРД. Предстои министърът на земеделието Валери Цветанов да изготви националната позиция за изпълнението на ангажиментите. В нея ще фигурира и оценката ни за изпълнението на спрените мерки. Тя ще бъде представена на ресорния еврокомисиар Фишер Бел, която ще посети за целта България в началото на следващия месец.

Меглена Плугчиева отбеляза още, че има сериозен напредък за страната ни при усвояването на средствата от европрограми. Сключените договори по оперативни програми за първата година и половина след приемането на България в Европейския съюз са били за 93 млн. лв., а до януари тази година вече са за 2,6 млрд. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mislyat-fond-za-mostovo-finansirane-na-NPO-81239
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.