Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сийм Калас: Сред основните приоритети на европейската администрация е въвеждането на прозрачност
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 31.03.2009Коментари ()1025
© Impact Press Group
"Демокрацията не е токшоу". Това заяви по време на посещението си в Икономическия университет - Варна зам.-председателят на Европейската комисия Сийм Калас и комисар по административни въпроси, одит и борба с измамите. На посещението присъства и министърът на държавната администрация Николай Василев, предаде репортер на радио „Фокус" - Варна. Калас заяви, че демокрацията трябва да създава чувство на сигурност в обикновените хора и именно заради това всички в ЕП се стараят да постигнат това ниво на сигурност за хората. Той подчерта, че кризата е навлязла вече в ЕС и всички членки я усещат, и поради това трябва да се работи енергично и да се правят компромиси, за да може де се излезе по-бързо от тази ситуация. Той допълни, че ЕС е предприел пакет от мерки за възстановяване, като е одобрено отпускането на 5 млрд. евро за подпомагане на енергетиката. По негово мнение нещата не винаги могат да бъдат решени бързо, но европейската администрация, която събира членове от всички европейски страни, се старае да бъде намерено ефикасно решение на всеки проблем. „Сред основните приоритети на европейската администрация е въвеждането на прозрачност", каза още Сийм Калас. Европейската комисия е разработила два проекта, които целят чиста и прозрачна администрация. Първият от тях е публикуването на всички бенефициенти по програми в съответните интернет сайтове на министерствата, а вторият проект е консултации с всички заинтересовани по програмите лица. „Не мога да кажа, че консултациите и съветите са лесна дейност, защото организациите са изключително много и на нас ни е много трудно да преценим, кое мнение е по-важно", каза още Калас.

Той допълни, че с времето нещата в България се нормализират. Колегите му са установили, че има признаци за положително развитие, което обаче не означава, че трябва да подценяваме сложността на работата, която предстои да бъде свършена. България е поставена под специално наблюдение, тъй като докладът на ЕК за страната е бил много критичен по отношение на начина, по който са усвоявани европейските пари и свързаните с това злоупотреби. Именно поради тази причина се налага да се направят и корекции в системата. Сийм Калас успокои колегите си от България, че нередности има и в други членки на ЕС, като Испания, Гърция и др.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Siim-Kalas-Sred-osnovnite-prioriteti-na-evropeiskata-administraciya-e-vuvezhdaneto-na-prozrachnost-83778
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.