Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вдигнаха цената на билетчето до Св. Константин на 1,60 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 02.04.2009Коментари ()1023
© Varna24.bg
1,60 лв. вече е цената на билетчето за градския транспорт до курорта Св. Константин. От фирмата превозвач - "Транстриумф Холдинг" тихомълком вдигнали цените, без да предупредят гражданите, пътуващи по линията. Досега пътниците плащали по левче, както е и по останалите линии в града. С изненада установих, когато се качих на автобус номер 8, че цената на билета е вдигната, оплакал се Иван Кръстев. Той посочил, че е търсил за обяснение местната власт. Отговор обаче от никъде не е получил.

"Билетите по линиите извън чертите на града се определят от превозвачите. Ние не можем да влияем на решенията им за тези маршрути", пояснил председателят на комисията "Транспорт" към местния парламент Красимир Маринов.

Междувременно на заседание на Общински съвет - Варна вчера бе представена и калкулкулацията на "Градски транспорт" за билетчето за вътрешноградските превози. 6,5 млн. лв. е дало предприятието през миналата година за заплати и осигуровки. С милион по-малко са разходвани за гориво и електрическа енергия. 1,4 млн. лв. са платени за резервни части и материали. Пълните разходи за производството на "Градски транспорт" са 18,2 млн. лв. Според изготвената справка през миналата година са превозени 22 млн. пътници.

Така от предприятието защитават цената от 99 стотинки за билетчето на градския транспорт. От счетоводството калкулирали, че ако се прибави и нормална рентабилност от 12 на сто, то стойността на билета трябва да е 1,11 лв.

Бюджетът, който съветниците приеха вчера за функция транспорт, е същият като отчета за миналата година - 7,4 млн. лв. Тези средства ще са крайно недостатъчни за издръжката на превозвачите, коментира Емил Радев. Той припомни, че 99 на сто от парите са предназначени за покриване на ангажимента на общината за безплатни карти за учащи и пенсионери. Освен това на последната сесия на ОбС към бройката от миналата година добавихме и още 1000 души, добави Радев. Той не пропусна да отбележи и това, че отчетът на разходваните през миналата година средства е на база стойност 80 стотинки цена на билета до средата на периода. Радев предположи, че през тази година едва ли ще има нови автобуси в града. Още на последното заседание на комисията по транспорт пък превозвачите предупредиха, че ако парите не им стигнат може да спрат да возят безплатно.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vdignaha-cenata-na-biletcheto-do-Sv-Konstantin-na-1-60-lv-84079
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.