Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
По 8 операции на ден правят в онкодиспансера във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 08.04.2009Коментари ()1150
Средно по 8 операции дневно се извършват в онкологичната болница в кв. „Аспарухово" във Варна, показва статистиката за първите три месеца на годината, съобщиха от лечебното заведение. 173 са оперативните интервенции на пациенти, настанени в онкогинекологичното отделение. 3 от тях са били особено тежки. 82 са големите операции, 15 - средните, а извършените абразии са 73.

Почти два пъти повече е била натоварена залата в специализираното хирургическо отделение, където се извършват основно операции на храносмилателния тракт. 309 са извършените в първите три месеца на годината оперативни интервенции, като половината от тях се квалифицират като големи, а 34 като много големи.

Тенденцията за значително нарастване на броя на операциите започна още в средата на миналата година, когато само за няколко месеца броят на интервенциите на стомашно-чревния тракт нарасна три пъти. Още тогава хирургическите екипи започнаха работа на две смени, за да не се налага пациенти с тежки диагнози да бъдат бавени.

В първите три месеца на годината обаче продължава да расте броят на болните, които чакат за сериозни операции. Част от тях са предпочели хирургическия екип на онкологичния диспансер, въпреки че нямат поставена диагноза рак. Това още повече налага обособяването на трета операционна зала.

В момента тече дарителска кампания за оборудването на зала за обща хирургия. Тя беше обявена от ръководството на МДОЗС „Д-р Марко А. Марков" ЕООД преди месец, но активността на дарителите все още е слаба, отчитат титулярите на дарителската сметка - д-р Господин Игнатов, управител на диспансера и Яна Георгиева, председател на Сдружението на жените с онкологични заболявания, което подкрепи кампанията.

Около 380 000 лева са средствата, които трябва да бъдат набавени за закупуването на апаратурата и инструментариума, необходими за нормалната работа на хирурзите. От диспансера се надяват до края на лятото да бъде събрана сериозна част от парите, което ще позволи в операционната да се приемат пациенти още от септември т.г.
Онкологичният диспансер обяви и списък с необходимото оборудване. Средствата, които ще бъдат събрани в дарителската сметка, ще се изразходват само и единствено за закупуването на изброената в списъка апаратура и инструментариум. Всеки от дарителите ще получи първо документ за направеното дарение, а след приключване на кампанията и отчет за начина, по който средствата са били изразходвани.

Ръководствата на МДОЗС „Д-р Марко А. Марков" и на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници във Варна са убедени, че обществеността, фирмите и институциите ще отчетат огромното значение, което имат профилактиката и лечението на онкологичните заболявания на фона на все по-тревожните тенденции за нарастване на броя на засегнатите от страшната диагноза.

Дарителската сметка, управлявана съвместно от управителя на онкологичния диспансер и председателя на Сдружението на жените с онкологични заболявания е левова и е разкрита в „Интернешънъл Асет банк" АД. Номерът на сметката е: IBAN: BG31IABG74791000201203; BIC: IABGBGSF.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Po-8-operacii-na-den-pravyat-v-onkodispansera-vuv-Varna-85070
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.