© Impact Press Group | | Около великденските празници пазарът във Варна ще бъде наводнен от козунаци с ниски цени. Това прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му, цена от 1,50 лв. за 400 грама козунак ще бъде често срещано явление, което обаче ще е за сметка на качеството на изделието. "Нормалната цена за класически козунак от 400 грама не може да е по-ниска от 2 лв. Ако има захаросани плодове, шоклад или други добавки, цената достига до 2,50 - 2,60 лв. За 800 грама нормалната цена е между 3,50 и 4,50 лв. Много производители обаче ще заложат на нискокачествени продукти и ще предложат значително по-ниски цени", обясни Бонев. По думите му, вместо както е редно обредният сладък хляб да се прави от качествено брашно, истински яйца и прясно мляко, някои браншовици ще ползват заместители. "Яйчен прах, брашно без хлебопекарни качества, марагарин менте и сухо мляко са съставките, използвани от тези, които предлагат по-ниска цена", посочи Бонев. Той припомни, че на хлебопроизводителния пазар се предлага и готова индустриална смес за козунак, която освен пари спестявала и време."Ако за направата на един нормален козунак се изискват 4 часа, с тази смес производственото време значително се съкращава", обясни шефът на браншовата организация. Според него, причина да се появят евтините козунаци е и натискът от големите вериги магазини, които принуждават производителите да им правят огромни търговски отстъпки. Хлебарите от своя страна могат да го направят единствено влошавайки качеството на продукцията си, за да формират ниската цена.
По думите на Бонев, около Великден ще отворят и много нерегламентирани фурни и пекарни, които работят само по това време на годината. Те обаче категорично няма да заложат на качество, а само на ниска цена. "Не препоръчваме да се купуват козунаци от такива производители, защото изобщо не се знае какво има в изделието. Потребители трябва да обръщат внимание на етикетите, когато купуват и да залагат само на пекарни с утвърдено име", предупреди шефът на браншовата организация.
За Великден на пазара във Варна ще бъдат продадени най-малко 300 000 козунака от всякакви производители, прогнозира Бонев. Хлебарите, които ще предлагат качествена стока, обаче едва ли ще са повече от сто.
Източник: в. "Позвънете новини" |