Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината вдига къщи за роми
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 17.04.2009Коментари ()718
Цялостна концепция за строителство на социални жилища за ромите, поискаха съветници от комисия по собственост и стопанство към Варненския общински съвет. Докато жилищната политика, насочена към ромското население, бъде изготвена обаче, няма да се продават общински парцели в Каменар. Съветниците отхвърлиха продажбата на пет имота в селото. Спряно ще бъде и разглеждането на молби за закупуването на общински земи там.

"Терените са с ниски цени и не бива да ги продаваме, защото общината няма да спечели от тях", каза съветникът от ГЛАС Пламен Андреев. Според него, в бъдеще на тези земи могат да се построят социални къщички за ромското население. Андреев бе подкрепен от колегата си от ГЕРБ Емо Радев, който посочи, че имотите, които са в регулация, се продават на смешни цени от 2-3 евро на квадратен метър. "Показателите за застрояване са много добри. На един декар могат да се построят около 10 апартамента", допълни Радев.

Красимир Маринов от "Отечество" коментира, че не трябва да се спира инициативата ромите сами да си построят къщи на собствени земи. Той допълни още, че имотите са пръснати в различни части на Каменар и не могат да се окрупнят, а ниските цени ще се компенсират от търга. "Постъпили са и други молби и на следваща комисия е възможно да одобрим продажбата на съседни имоти", контрира Радев.

Въпреки дебата продажбите не бяха одобрени. Това доведе до негодуванието на кмета на Каменар Светослав Райков. "Общинските съветници дискриминират ромското население", коментира той. Райков изтъкна, че хората, които искат да закупят парцелите, са социално слаби и не могат да си позволят по-високи цени. Каменарския кмет гарантира и че с покупката на парцелите не се целяло узаконяване на неправомерно вдигнати къщи. "Върху парцелите няма незаконни постройки", категоричен бе Райков. Той оповести и че в общината има депозирани около 50 молби от роми за закупуване на общински имоти или жилища в Каменар. Кметът припомни, че има отреден държавен имот от 8 дка, предвиден за построяване на ромски жилища, но от три години проектът е замразен.

Комисията одобри предложения на администрацията за продажба на общински имоти в местността Балъм дере. В Общия устройствен план нямало заложено строителство на инфраструктурни проекти върху тях. Съветниците одобриха продажбата чрез търг на шест от седем парцела, тъй като единият попада в зелена зона.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Obshtinata-vdiga-kushti-za-romi-86529
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.