Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Западняци избраха Златните пред Тайланд
Автор: Екип Varna24.bg 06:55 / 25.04.2009Коментари ()759
Кризата ще удари летния сезон най-малко в България, категорични са туроператори. Вместо да летят до най-скъпите курорти в Далечния изток или пък по Хавай и Кариби, западняците още отсега предпочетат елитните комплекси Златни пясъци и Албена. Няма никаква опасност за сезона въпреки апокалиптичните картини, които се чертаят, категорични са от ръководството на Златните. Вероятният спад на туристите през сезон 2009 може да е само 10% в сравнение с миналото лято, когато курортът е посрещнал близо 200 000 гости. Ако например един немски туроператор отчита 15% отлив, друг предвижда ръст от 25%, обясняват експертите. Специално за руския пазар се очакват 10% по-малко туристи това лято. С 5 на сто се вдигат цените на нощувките този сезон в трите хотела на дружеството - "Адмирал", "Метропол" и реновирания "Морско око", който отваря врати на 1 юни.

Община Варна пък увеличи курортната такса за лято 2009 почти двойно - за 5-звездните хотели от 1 на 2 лева на легло, а за четиризвездните - от 55 стотинки на 1,10 лева, припомниха от бранша. В условията на криза обаче, конкуренти като Гърция са намалили 4 пъти местния налог за туризма.

Хотелите тук на трета и четвърта линия може да не работят с пълна пара, но ще отворят през лятото, казаха от Златни пясъци. Някои от тях ще заложат и на услугата "ласт минит" - записване в последната минута при ниски оферти. Може да има дори цени от 10 евро за нощувка за туристите с първите чартърни полети преди старта на лятото.

Баснословен наем от близо 1,9 млн. лева обаче може да откаже дружеството да се яви за концесия на плажа, заяви Николай Недков от надзора на Златните. Тези дни бе пусната обява за търг на дългата 3,5 км крайбрежна ивица за 1 г. През 2008-а цената на чадърите беше 6 лева. За да се избие такъв скъп наем на плажа обаче, трябва през курорта да минат над 300 000 летовници, смятат в бранша.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zapadnyaci-izbraha-Zlatnite-pred-Tailand-87657
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.