Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Техническият университет оптимизира обслужващия персонал
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 28.04.2009Коментари ()677
© Varna24.bg
Оптимизиране структурата на обслужващия персонал и привличане на повече чуждестранни студенти са част от мерките, заложени в антикризисна програма, изготвена от ръководството на варненския Технически университет (ТУ). Документът бе представен на заседание на Академичния съвет вчера и предстои да бъде внесен за обсъждане на Общо събрание, планирано за 18 май. Програмата включва по-скоро насоки за развитие и подлежи на корекции, казаха от съвета. Оттам допълниха, че тя е изготвена като мярка с оглед евентуално задълбочаване на съществуващата финансова и икономическа криза.

Ако това се случи е твърде вероятно да се намали субсидията за висшите учебни заведения и ние трябва да имаме готовност да реагираме, коментира проф. Стефан Барудов, преподавател от Катедрата по електроенергетика и бивш ректор на Техническия университет. Той допълни, че ВУЗ-ът ще се опита да направи всичко възможно да запази преподавателския състав, както и размера на стипендиите, отпускани на студентите. Няма да се прибягва и до намаляване на фонд "Работна заплата". Не е изключено обаче очакваното повишаване на заплатите от 1 юли да е по-малко от планираните 10%.

Университетът ще се опита и да привлече повече средства по различни национални и международни програми и фондове. Към момента са сключени договори за изпълнение на проекти на стойност над два милиона лева. Възможностите обаче са много по-големи, заяви проф. Барудов. Около 920 пък са чуждестранните студенти, трупащи знания в Техническия университет. Преобладаващи сред тях са представителите на южната ни съседка Турция. Чуждестранните студенти от страни, които не са членки на ЕС, плащат такси в порядъка на 2000 евро.

Междувременно във варненската Търговска гимназия бе изнесен открит урок, посветен на младите хора в условията на криза. В него се включиха депутатът от НДСВ и бивш министър на труда и социалната политика Христина Христова и главният секретар на националния омбудсман Борислав Цеков.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Tehnicheskiyat-universitet-optimizira-obsluzhvashtiya-personal-88061
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.