Родни майстори на ножа и месните аламинути тръгват за световното в САЩ | ||||||
| ||||||
Участниците ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяването на говеждо, свинско, агнешко и пилешко месо. За допълнителни точки ще трябва да демонстрират и уменията си в приготвянето на наденица, кюфтенца или кебапчета по тяхна рецепта, както и идея за атрактивен продукт от месо или кулинарен аламинут. Състезанието "Майстор месар“ се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България. То ще се проведе в рамките на традиционното Национално изложение по животновъдство, с партньор Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и ДФ "Земеделие“. Целта му е да популяризира вкусното българско месо и професиите "обезкоствач/транжор“ и "кулинар“. Събитието в "града на 100-те войводи“ ще поведе ценителите на традиционните качествени български продукти от месо към многобройните щандове на малки и средни месопреработвателни предприятия от цялата страна, демонстрации и дегустации. Шеф-готвач и ученици от професионалната гимназия по хотелиарство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен ще приготвят кулинарни заготовки от обезкостеното месо, а утвърдени майстори ще показват как се приготвя качествен суджук и луканка. Специално жури ще избере измежду всички предложения "Най-оригиналния и вкусен кулинарен продукт“. Асоциацията на месопреработвателите в България е най-голямата браншова организация у нас, която обединява 60% от месодобивните и месопреработвателните предприятия в страната. Състезанието "Майстор месар“ е част от проект "Дни на българското месо“, с който асоциацията подкрепя инициативата на МЗХГ "Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!“ |