Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Каруците из града газят общинско вето
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 07.05.2009Коментари ()855
© Impact Press Group
Десетки каруци се управляват незаконно във Варна, въпреки наредбата за обществения ред, установи "Позвънете Новини". Според нормативния документ движението на колите с животинска тяга е забранено в рамките на града. Талигите обаче масово са превзели кварталите. Маршрутът им най-често преминава през бул. "Република" в район "Младост" в посока към циганската махала и "Топливо".

"КАТ може да санкционира водачите на каруци по Закона за движение по пътищата, ако не са поставили задължителните светоотразители отпред и отзад на превозното средство, както и ако се движат в участък, на който е поставен знак "Забранено за превозни средства с жива тяга". Това обясни за "Позвънете Новини" инспектор Драгомир Ганчев - началник група "Пътен контрол" към варненския сектор "Пътна полиция".

"Регулярно правим проверки по пътните артерии дали каруците са снабдени със светлоотразители, защото заради липсата им много често стават катастрофи, особено по междуселищните пътища", обясни инспектор Ганчев. Водачите на безмоторните превозни средства могат да бъдат санкционирани по Закона за движение по пътищата, като глобата е 30 лв. Санкция в същия размер се налага и за замърсяване на пътя. Във Варна обаче не е имало санкции за движещи се каруци по Закона за движение по пътищата, тъй като няма поставени знаци, които да ги забраняват.

"Ако някъде в града има такъв знак и каруца се движи в същия район, водачът следва да бъде санкциониран. Забраната, залегнала в общинската наредба, обаче е независима от закона". Това разясни директорът на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Димитър Димитров.

"В наредбата е описано как да се процедира с каруците и впрегатния добитък", обясни Любомир Филков от Общинска полиция.

Нормативният документ гласи, че добитък не може да бъде разхождан и извеждан на паша в града, както и да замърсява природата. Ако това бъде сторено, глобата е от 50 до 500 лв.

Допълнението в наредбата, което забранява категорично движението на каруци в рамките на града, пък е влязло в сила от 1 януари 2009 г. Санкциите също са между 50 и 500 лева, а размерът им се определя от отдел "Обществен ред и сигурност" в общината. От началото на годината от Общинска полиция са санкционирали 3-ма - 4-ма водачи на каруци, които са се движили в рамките на града. Запознати коментираха, че не глобяването е проблем в случая, а събираемостта на сумите. Това се дължало на факта, че собствениците на каруци обикновено са неплатежоспособни. Имало е случаи на конфискация на каруци. Отнетите талиги се съхранявали в разсадници извън града.

Въпреки общинското вето обаче друга наредба на администрацията - тази за организацията на движението по пътища в града, разпорежда каруците да се регистрират в районните кметства по местоживеене на собственика. Регистрацията се извършва въз основа на писмена молба, подадена до кмета на района. Той от своя страна я разглежда и вписва в специален регистър превозното средство с животинска тяга и името на стопанина му. Издава се и регистрационен талон по образец. Каруците трябва да са оборудвани съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата, както и с престилки за животинските отпадъци.

Оказа се, че във Варна има регистрирани 12 талиги. Техните собственици живеят на територията на "Асапрухово". Във всички останали кметства не са получавали молби за регистрация.

"Движението на каруците в града от една страна е забранено, а от друга ние им издаваме регистрации", коментира зам.- кметът на "Аспарухово" Валентина Велчева. Тя призна, че има известно противоречие в двете общински наредби. "Освен каруците на територията на кметството имаме регистрирани и 16 коня и 3 магарета", посочи още Велчева.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Karucite-iz-grada-gazyat-obshtinsko-veto-89110
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.