Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Задържаха в ареста варненец, разследван за компютърни измами в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 07.05.2009Коментари ()760
На основание ЕЗА, издадена от Районен съд Тиргартен в Берлин, Варненският окръжен съд задържа под стража Николай П., разследван за 9 случая на измами в Германия. Компетентните власти на Федералната република са изпратили основанията, с които искат задържането и екстрадицията на 37 годишния варненец, спрямо когото в Германия има висящо наказателно производство.

9-те измами са извършени по компютърен път в периода от 23 до 25 юли 2007 год., в съучастие с друго лице. Николай се сдобил с регистрационните данни /акаунти/ на различни потребители на интернет системата " ebay". Целта му била чрез тях, впоследствие да предлага за фиктивна продажба различни предмети. Въведените в заблуждение клиенти се доверявали на изразената от Николай готовност да достави закупения от тях предмет. В общо 9 случая, след като спечелвали в наддаванията клиентите превеждали сумите в посочена от Николай банка, но така и не получавали закупените чрез Интернет стоки. Нашенецът "изтъргувал" в мрежата Ipod Apple, GSM "Нокия", микровълнова печка "Панасоник" , фотокамера "Канон" и др. вещи. Нанесените материални щети възлизат на  общо 1,887,27 евро.

За да определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" Варненският окръжен съд се съобрази с обстоятелството, че престъпленията, за които се разследва варненецът са наказуеми със затвор както в Германия, така и в България. ЕЗА, издадена през ноември миналата година от прокурор в съдебния окръг на Берлин съдържа всички реквизити, посочени в ЗЕЕЗА. Основанията за исканата екстрадиция ще бъдат разгледани в друго съдебно заседание на ВОС през следващите 7 дни.

Ако обжалва определението на ВОС за първоначалния арест Николай П. ще се яви пред Варненския апелативен съд на 12 май от 11,00 часа.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zadurzhaha-v-aresta-varnenec-razsledvan-za-kompyuturni-izmami-v-Germaniya-89199
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.