Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РЗОК призовава варненци да си правят профилактични прегледи
Автор: Екип Varna24.bg 13:36 / 18.05.2009Коментари ()728
© Varna24.bg
Посетете личния си лекар за профилактичен преглед, е съветът на РЗОК - Варна. От задължителния и и платен от здравната каса профилактичен преглед от януари до април вече са се възползвали 55 732 здравноосигурени варненци, сочи справка от отчетите на общопрактикуващите лекари. За същия период на миналата година обаче активността на варненци към собственото им здраве е била двойно по-голяма. Тогава за профилактичен преглед са посетили личния си лекар 102 561 души.

Веднъж в годината всеки здравноосигурен българин има право на профилактичен преглед, който се поема от здравната каса. Освен право обаче, това е и задължение на пациентите, тъй като профилактиката е комплекс от медицински и немедицински дейности, които се прилагат, за да се предотврати или открие навреме заболяване, за което човек дори не предполага. Ранната диагностика на дадено заболяване позволява и своевременното му лечение, припомнят лекарите. Профилактичните прегледи се осъществяват по определен график, който трябва да е поставен на видно място в амбулаториите на личните лекари.

По време на тези прегледи се изчислява индексът на телесната маса, оценява се психичният статус и се изследва остротата на зрението. Пакетът на профилактичния преглед включва също и измерване на артериалното налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест-ленти (за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, Ph). Личният лекар назначава лабораторни изследвания и за общ холестерол, HDL-холестерол, триглицериди и кръвна захар по показания. За жените обемът на прегледа е разширен с мануално изследване на млечни жлези.

Резултатите от лабораторните изследвания се вписват в анкетна карта. Чрез софтуера на картата автоматично се изчислява рискът на пациента към сърдечно-съдови заболявания, захарния диабет и злокачествени новообразувания и лекарят препоръчва промяна в начина на живот и хранене или назначава допълнителни изследвания.



https://www.varna24.bg/novini/varna/RZOK-prizovava-varnenci-da-si-pravyat-profilaktichni-pregledi-90866
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.