Наши учени разработват ядливи опаковки за храни | ||||||
| ||||||
На събитието присъстват ректорът на аграрния университет професор д-р Христина Янчева, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева, евродепутатът Асим Адемов, Милена Дамянова – директор на дирекция "Наука“ към МОН, учени и студенти. Целта на конференцията е да се отчетат ползите за обществото от научните изследвания в агросектора, както и разработването на система за биоикономика. Беше повдигнат въпросът за климатичните промени и как те влияят върху стопанските екосистеми, като с помощта на 130 учени е създадена база данни по райони и култури. Правени са полски опити с пшеница, царевица, овощни и зеленчукови култури, като целта е била да се селектират най-здравите и устойчиви сортове. Изследвани са нови сортове български домати – с по-добри качества, правени са и опити за екстракция на захар от бъз. Сред най-амбициозните проекти на българските учени остава разработването на ядливи опаковки за храни и напитки. |