Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бизнесът иска защита срещу дъмпинг от Русия
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 01.06.2009Коментари ()669
© Impact Press Group
Големите химически фирми в Девня очакват от българските представители в Европаралмента антидъмпингова защита срещу Русия. Това бяха част от исканията на бранша по време срещата с министрите на външните работи Ивайло Калфин и на икономиката и енергетиката Петър Димитров в "Солвей Соди". Най-горещата тема бяха цените на енергийните ресурси и по-специално на газта.

"Утре ще бъдете в Брюксел, ние искаме пазар и стабилна икономика, едни и същи правила за свободна търговия", каза Алекс Кар от "Девня цимент". В предприятието, което няма експорт заради кризата, печалбата е паднала с 50%, бюджетът е орязан с 20%, а производството е редуцирано с 40%.

За единен енергиен пазар пък настояха шефът на "Агрополихим" Христо Петров и изпълнителният директор на "Солвей Соди" Денис Самсон. 68-72% от себестойността на амониевата селитра е цената на газта, подчертаха от азотно-торовия завод. Там бяха съкратени 217 работници. 12 пъти е намаляло ползването на торове у нас. Затова заводът изнася за Иран, Бразилия и балканските страни. Цените обаче са се срутили в световен мащаб, а на суровините са се запазили. Собствени инвестиции, въпреки това, са направили в "Агрополихим". 25 млн. евро са вложени в техонологични подобрения, а на 26 март е сключен договор с водеща френска фирма за строителство на нова инсталация за амониев нитрат за 15 млн. евро.

Министър Петър Димитров успокои бранша, че не е истина, че цените на газта у нас "на входа" са по-високи, отколкото в ЕС. В момента в Германия газта била с 30 лв. по-скъпа за 1000 куб. м. "Ако "Южен поток" не се забави, или не бъде спрян от някои мераклии да политиканстват, Варна ще се окаже в много изгодна позиция", обясни министърът. Квотите на въглеродния диоксид остават в договорените с ЕК рамки, иначе производствата в Девненските заводи ще пострадат, допълни той.

Представителите от бранша се тревожат и за концесията на пристанище Варна-запад, която се бави вече 4 г. Бавните действия на държавната администрация били причина за положението, коментира министър Димитров.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Biznesut-iska-zashtita-sreshtu-dumping-ot-Rusiya-93116
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.