Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спасяват деца от гетото с учебници
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 02.06.2009Коментари ()650
© Varna24.bg
60 деца на 6-7-годишна възраст от ромското гето в кв. Владиславово ще се учат да четат и пишат, вместо да скитосват по улиците по цял ден. Бъдещите първолаци ще се ширят в модерен и добре оборудван дневен център, където с тях ще работят общо 14 педагози, социални работници, психолог и лекар. В занятията ще се включват и родителите на малчуганите. "Ще работим с деца, заплашени от отпадане от училище, с отклоняващо се поведение, ще се оказва и помощ на младите родители", обясни директорката на базата Илиана Янчева. Дневният център е по проект на фондация "Владиславово", финансиран по програма ФАР със 100 000 лв. Новата база вчера бе открита от председателя на фондацията Янко Станев и областния управител Христо Контров.

Дневният център ярко контрастира на околната действителност - по тесните улички на гетото се боричкат полуголи хлапета, под стряхите на къщите са паркирани каруци. От дворовете се носят кръшни ритми. Основното забавление на повечето от децата в гетото е скитосването по улиците и ровенете в боклуците. Не малка част от живеещите в района са професионални клошари. Други пък отдавна са станали системни нарушители на закона. Всички те обаче имат семейства и предават своя модел на поведение на децата си, като по този начин предначертават бъдещето им. Така в тесните улички на гетото се заражда ново поколение - отчуждено от обществото, живеещо по свои правила и закони.

"Ежедневието притиска моралните стойности и децата страдат най-много. Хлапетата нямат вина за това. Изправени сме пред предизвикателство, което е част от развитието на обществото ни. Тези деца се асоциализират, напускат учлилище, скитат, бързо научават, че борбата за оцеляване е най-важното нещо в живота им. Така агресията и нихилизмът стават част от тях", коментира председателят на фондация "Владиславово" Янко Станев.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Spasyavat-deca-ot-getoto-s-uchebnici-93323
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.