Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Продават умрели раци на кризисни цени
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 05.06.2009Коментари ()2948
Търговци на морски деликатеси във Варна пробутват на клиенти умрели вместо живи раци. Продавачи уверяват, че докато им донесат стоката от бургаски развъдници, повечето от раците умирали и били принудени да ги пазарят на загуба.

"Доставят ми раците за 18 - 20 лв./кг. Но ако се случи да дойдат умрели, ги давам за по 8 лв.", заяви търговка."Кризата удари и нас, и тези, дето обичат да похапват морски деликатеси. Хората все по-рядко си позволяват глезотии. Всеки гледа да купи нещо по-евтинко - я трицона, я хамсия, или кая", коментира продавачката от рибната борса.

"Когато ракът е мъртъв, тялото му е в напреднал стадий на разлагане. Колкото по-дълго престоява, толкова по-негоден е за консумация. Не е опасно да се яде месото му, но има риск човек да получи стомашно-чревни разстойства", коментираха от Института по рибни ресурси и аквакултури.

Ресторантьори казаха, че раците се варят живи: "Дори и да ги свариш умрели, не е толкова страшно, освен че човек може да повръща и да хване диария. Има морски мекотели, които, ако се сварят умрели и се консумират, са отровни, като скорпида". Сготвено, месото от раци може да се запази за ден-два в хладилника. В момента в заведенията бройката върви между 3,90 и 5 лв.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prodavat-umreli-raci-na-krizisni-ceni-93906
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.