Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Химическото състояние на повърхностните води в Черно Море е лошо
Автор: Екип Varna24.bg 13:46 / 11.06.2009Коментари ()491
Басейнова дирекция - Варна провежда обществено обсъждане на План за управление на речните басейни в Черноморския район. Инж. Даниела Бенекова, началник отдел „Планиране и стопанисване" към дирекцията, и Йорданка Йорданова, главен експерт към същия отдел, ще презентират проекта на първия План за управление на речните басейни и програмите от мерки за постигане на по-добро състояние на водите. Планът за управление ще влезе в сила през януари 2010 година и ще бъде актуален до 2015 година, стана ясно на срещата. Участието на обществеността в изготвянето и приемането му е основен приоритет, заложен в Европейската рамкова директива по водите. Срещата е в рамките на обществена поръчка "Консултации със заинтересованите страни за изготвяне на Плановете за управление на речните басейни". Това е една от темите към Оперативна програма „Околна среда 2007 г.- 2013 г.", финансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и национално съфинансиране. Сред приоритетните теми в обсъждането са мерките по отношение на пристанищата и туризма в Черноморския басейн. Рамковата директива за водите на Европейския съюз изисква защита на всички водни обекти и поставя цел за постигане на „добро състояние" на водите до 2015 година. Директивата изисква разработването на План за басейново управление на водите с мерки, които да осигурят изпълнението на екологичните цели в определените срокове, се разбра още на форума.

От анализ в рамките на Плана за управление на водите в Черноморския басейнов район стана ясно, че химичното състояние на повърхностните води в Черноморския район е преобладаващо лошо. Според данните, в лошо състояние са 70 водни обекта, в добро са 33, а за 46 няма данни. Рамковата директива на Европейския съюз за водите въвежда нов подход при оценка на състоянието на водите, като поставя изисквания за оценка в категориите „екологично състояние" и „химично състояние". Мониторинга върху екостатуса на водните обекти в района сочи, че 15 от тях са в много лошо състояние, 63 са в лошо, 33 са в добро, 14 - в умерено и за 38 няма данни. Статистиката обхваща общо 163 водни обекта.

Състоянието на подземните води се оценява в количествен и химичен аспект. Идентифицирани са 43 подземни водни тела, обособени в седем водоносни хоризонта. В Черноморския басейнов район 40 водни тела са класифицирани в графата „добро състояние", а за три няма данни. По отношение на химичното състояние е определено, че 10 водни тела са в лошо състояние, 30 - в добро, а за три няма данни. Водният ресурс на Черноморския басейнов район представлява 12% от общия за страната.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Himicheskoto-sustoyanie-na-povurhnostnite-vodi-v-Cherno-More-e-losho-94979
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.