Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учредиха сдружение на сушеното месо, ще патентова луканката в Брюксел
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 16.06.2009Коментари ()621
Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" бе учредено във Варна по време на честването на 15-ата годишнина от създаването на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). 27 фирми от цялата страна, членуващи в АМБ - една от най-авторитетните български браншови организации, се обединиха, за да съхранят и продължат българската традиция в производството на месни деликатеси - част от културната ни идентичност. Учредителите избраха Национален съвет на сдружението, състоящ се от 7 души, а за председател на сдружението беше избран Кирил Вътев, собственик на „Тандем".

Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" има за цел да защити пред Брюксел старите рецептури, технологията на производство и наименованията на традиционните български месни продукти като национална интелектуална собственост. Чрез ясно регламентирани показатели за качество сдружението ще контролира тяхното спазване, за да гарантира на потребителите вкуса и качествата, познати на поколения българи. Поставя си задача да повишава квалификацията на работниците и специалистите и да подпомага развитието на научните изследвания в областта на сурово-сушените месни продукти. Сдружението е с идеална цел и ще популяризира продуктите, произвеждани от неговите членове. Приоритет ще бъде участието в промоционални програми, които да разпространяват българските деликатеси на европейския и световен пазар. Производители, които не членуват в сдружението, нямат право да ползват отличителния знак на ЕС. Фирмите членове на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти", които се отклонят повече от два пъти от регламентираното качество, ще бъдат отстранявани от Арбитражен съвет.

По българска традиция ще се произвеждат шест вида луканки («Панагюрска», «Смядовска специална», «Търновска», «Трапезица», «Троянска» и «Чумерна»), както и познатите деликатеси Пастърма, филе «Елена», роле «Трапезица» и врат «Тракия». Първоначално продуктите ще се обозначават с логото на сдружението, а след получаване на одобрение от ЕС ще бъде поставян специалният знак за храни с традиционно специфичен характер - ориентир за нашето доверие.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uchrediha-sdruzhenie-na-sushenoto-meso-shte-patentova-lukankata-v-Bryuksel-95670
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.