Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българите не вярват дори на семейството си, сочи проучване на "Отворено общество"
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 17.06.2009Коментари ()426
© Varna24.bg
Българинът става все по-малко толерантен към хората около себе си. Това показва проучването, направено от клуб „Отворено общество" сред 1200 души от цялата страна. Анкетата включва повече от 100 въпроса. Наред с липсата на толерантност, българинът е изгубил и доверието към околните. Нещо повече - резултатите показват и тревожна липса на вяра в приятелите и хората, с които съжителстваме - партньори, съпрузи, съседи. Сривът в доверието към гражданските организации също е голям, коментираха специалистите. С най-голяма популярност се ползват екологичните, студентските и пенсионерските формации. Медиите и благотворителните сдружения са в дъното на класацията.

Анкетираните българи не са убедени, че имат някакво влияние в политиката и развитието на обществото ни. Често изразяват съмнение, че има реално гражданско общество.

Авторите на проучването, което се прави успоредно в още 60 страни по света, поставиха и други въпроси. Сред тях: доколко гражданското общество в страната има право на глас и кои са най-удачните форми за участие в него? Темите и резултатите тепърва ще се обобщават и анализират. Резултатите ще станат ясни през есента и ще бъдат предоставени на различни национални и международни организации.

Подобно проучване у нас беше направено преди 5 години. Тогава докладът беше озаглавен: „Гражданско общество без граждани."

Източник: БНТ


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarite-ne-vyarvat-dori-na-semeistvoto-si-sochi-prouchvane-na-Otvoreno-obshtestvo-95839
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.