Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шкорпилови дни започват във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 17.06.2009Коментари ()773
За първи път днес и утре във Варна ще се проведат Шкорпилови дни, включени в програмата на Годината на чешката култура във Варна. Това е първата крупна проява на Българска фондация "Шкорпил", подкрепена от община Варна и Регионалния исторически музей, съобщи председателят на фондацията доц. д-р Константин Трошев, председател и на българо-чешкото дружество във Варна.

В продължение на два дни ще се отдаде заслуженото на двамата братя чехи Карел и Хермин Шкорпил - основатели на българската археология и на варненския музей. Поводът е 150-годишнината от рождението им. Днес, след като бъдат поднесени цветя на паметната плоча на къщата на ул. Шкорпил" 20, от 11 ч. в зала "Одесос" на Регионалния исторически музей ще започне научна конференция. Учени и музейни специалисти от Варна, Велико Търново, Балчик и Шумен ще прочетат доклади, посветени на делото на двамата братя и нови открития на места, където началото на проучванията е направено тъкмо от тях. На откриването ще присъства Н.П. Ярослав Камас - зам.-посланик на Чешката република у нас.

В 18 ч. Шкорпиловите дни ще продължат в артстудиото на Радио Варна, където премиерно ще бъде представен българо-чешкият сборник "Шкорпил - известно и неизвестно" и юбилейният лист "150 години от рождението на Хермин и Карел Шкорпил".

В петък от 10 ч. в церемониалната зала на община Варна ще се състои тържествена церемония. На нея кметът на Варна Кирил Йорданов ще връчи отличие на Мария Хермова, внучка на Карел Шкорпил - за приноса й за опазване научното наследство на двамата братя, за щедрите й дарения.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Shkorpilovi-dni-zapochvat-vuv-Varna-95951
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.