Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Искат защитени жилища и за наркозависими
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 19.06.2009Коментари ()759
Популярните напоследък защитени жилища са изключително подходящи и за наркозависими лица. В такива могат да бъдат настанявани както лекуващи се, така и лица, преминали някакво лечение. За съжаление обаче държавата почти не финансира подобни дейности, заяви във Варна директорът на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева. Тя добави, че общото съжителство и чувството за отговорност биха изиграли съществена роля при лечението на наркозависими. Експертката не се съгласи с мнението, че наркокомуните са отживелица, но посочи, че в световен мащаб съществува тенденция на намаляване на срока за престой в тях.

Наблюдава се и промяна във вида на наркотичните вещества, които се използват. Докато доскоро помощ са търсели основно хора, употребяващи хероин, все повече нараства употребата на стимуланти, основно кокаин и амфетамини. След няколко години те ще бъдат голям проблем, прогнозира д-р Райчева. Предимно употребяващи стимуланти се лекуват в момента и в двете комуни в страната.

По данни на центъра по наркомании, употребяващите дрога у нас са между 20 000 и 30 000, като около 20 000 са употребяващите хероин. Във Варна наркозависимите са между 1000 и 1500. Д-р Райчева се включи в тренинг-семинар, целящ да представи добрите практики за психосоциална рехабилитация на наркозависими лица. Като добър модел бе посочена вечерна програма, изпълнявана от неправителствена организация. Тя дава възможност за срещи на наркозависими в удобно за тях време. Наречената "Пеперуда" програма се посещава средногодишно от 30 души, а ефектът от нея е безспорен, твърди д-р Райчева. Според нея, най-важното за изпълнението й бил добре подготвеният екип. Тренинг-семинарът бе част от проявите, посветени на Международния ден за борба с наркоманиите.

Източник: "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Iskat-zashtiteni-zhilishta-i-za-narkozavisimi-96222
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.