Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Корабният бранш иска 220 млн. евро
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 06.07.2009Коментари ()702
© Varna24.bg
Кризата в световното корабосторене взема драстични размери, като за първи път откак има статистика в бранша, през май т. г. в целия свят са подписани всичко на всичко три договора за строителство на плавателни съдове. Това съобщи Светлин Стоянов, председател на УС на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт.

14 000 души са заети в бранша у нас. Те могат да бъдат спасени от съкращение, ако се създаде фонд за развитие и кредитиране на корабостроенето, който да осигури 200 млн. евро за подкрепа на морския бизнес в следващите 3-4 години.

Толкова време продължава строителството на кратка серия кораби, казаха от асоциацията. Оттам искат фондът да бъде създаден към Българската банка за развитие (ББР) по схема, одобрена от ЕС - подобно на практиката в други страни от еврозоната.

Дотук корабостроенето е получило реално само 50 млн. лв., и то при непосилни условия, коментираха браншовици на среща на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се проведе в събота във Варна. Участниците бяха единодушни, че работата на ББР и Българската агенция за експортно застраховане не са ефективни. Засега там всичко изглеждало възможно на хартия, но в условията на икономическа криза фирмите били слабо подпомагани.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Korabniyat-bransh-iska-220-mln-evro-98947
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.