Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
0% лихва при кредитите за саниране
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 27.10.2012Коментари (1)770
© Varna24.bg
Пенсионерите и социално слабите да получават безлихвени кредити или такива със съвсем малко оскъпяване, за да могат да осигурят собственото си участие при саниране на блокове по оперативна програма "Регионално развитие". Предложението тепърва ще се обсъжда и все още няма окончателно решение по въпроса. То е само една от новите мерки, които се обмислят, за да бъдат подпомогнати хората в затруднено положение, за да не се стопира процесът по обновяване на жилищните сгради с пари от еврофондовете. Това обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вчера.

Нисколихвени кредити вече се отпускат от Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ).

В него са заделени 12,5 млн. лева.

Лихвата, при която ще се дават заемите, е 6,5% плюс основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ. Тя обаче може да спадне до 4,5%. Кандидатите са освободени от плащането на такси.

Обсъжда се тази лихва да се намали още, когато става въпрос за социално слаби и пенсионери, каза строителният министър Лиляна Павлова. По думите й се готвят още механизми, с които да се подкрепят хората в затруднено положение. Една от идеите е да им се даде по-дълъг гратисен период, след който да започнат да правят вноски по заема. Един от вариантите е да минат поне два-три отоплителни сезона преди социално слабите и пенсионерите да започнат да погасяват взетите кредити. Така българите в затруднено положение ще могат реално да направят икономии от по-ниските сметки за отопление.

Предвижда се да бъде създаден гаранционен фонд с помощта на държавата. Той ще подпомага хората с ниски доходи, ако изпаднат в затруднено положение и не могат да плащат вноските си по взетия от тях заем. Все още не се знае колко средства ще бъдат заделени в него и на какъв принцип ще работи той.

"С премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков обсъждахме как да подкрепим социално слабите хора с ниски доходи и пенсионери в условията на криза, които са във всеки блок, който одобряваме за финансиране", коментира още министър Павлова.

50 млн. лв. е общата сума, която ще бъде предоставена като безвъзмездна помощ за обновяването на многофамилни жилищни сгради по оперативна програма "Регионално развитие". 50% от всеки проект за саниране ще бъдат покрити с тези средства. Останалото собствениците трябва да осигурят сами, като един от вариантите е да изтеглят нисколихвен кредит. Безвъзмездната помощ би трябвало да стигне за обновяването на 200 блока.

Вече са подадени 117 заявления за саниране, от които за сега са одобрени 14. Отхвърлени до момента са 10 блока, защото не отговарят на критериите за допустимост. На условията отговарят сгради, проектирани след 26 април 1999 г., панелни и тухлени минимум на 3 етажа с поне 6 апартамента. Може да кандидатстват не само цели блокове, но и по няколко входа заедно, стига те да са вързани на една абонатна станция.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.10.2012 г.
+1
 
 
нема как да стане , никои не иска кредити
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: