0% лихва при кредитите за саниране

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:41 / 27.10.2012
771
Пенсионерите и социално слабите да получават безлихвени кредити или такива със съвсем малко оскъпяване, за да могат да осигурят собственото си участие при саниране на блокове по оперативна програма "Регионално развитие". Предложението тепърва ще се обсъжда и все още няма окончателно решение по въпроса. То е само една от новите мерки, които се обмислят, за да бъдат подпомогнати хората в затруднено положение, за да не се стопира процесът по обновяване на жилищните сгради с пари от еврофондовете. Това обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството вчера.

Нисколихвени кредити вече се отпускат от Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ).

В него са заделени 12,5 млн. лева.

Лихвата, при която ще се дават заемите, е 6,5% плюс основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ. Тя обаче може да спадне до 4,5%. Кандидатите са освободени от плащането на такси.

Обсъжда се тази лихва да се намали още, когато става въпрос за социално слаби и пенсионери, каза строителният министър Лиляна Павлова. По думите й се готвят още механизми, с които да се подкрепят хората в затруднено положение. Една от идеите е да им се даде по-дълъг гратисен период, след който да започнат да правят вноски по заема. Един от вариантите е да минат поне два-три отоплителни сезона преди социално слабите и пенсионерите да започнат да погасяват взетите кредити. Така българите в затруднено положение ще могат реално да направят икономии от по-ниските сметки за отопление.

Предвижда се да бъде създаден гаранционен фонд с помощта на държавата. Той ще подпомага хората с ниски доходи, ако изпаднат в затруднено положение и не могат да плащат вноските си по взетия от тях заем. Все още не се знае колко средства ще бъдат заделени в него и на какъв принцип ще работи той.

"С премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков обсъждахме как да подкрепим социално слабите хора с ниски доходи и пенсионери в условията на криза, които са във всеки блок, който одобряваме за финансиране", коментира още министър Павлова.

50 млн. лв. е общата сума, която ще бъде предоставена като безвъзмездна помощ за обновяването на многофамилни жилищни сгради по оперативна програма "Регионално развитие". 50% от всеки проект за саниране ще бъдат покрити с тези средства. Останалото собствениците трябва да осигурят сами, като един от вариантите е да изтеглят нисколихвен кредит. Безвъзмездната помощ би трябвало да стигне за обновяването на 200 блока.

Вече са подадени 117 заявления за саниране, от които за сега са одобрени 14. Отхвърлени до момента са 10 блока, защото не отговарят на критериите за допустимост. На условията отговарят сгради, проектирани след 26 април 1999 г., панелни и тухлени минимум на 3 етажа с поне 6 апартамента. Може да кандидатстват не само цели блокове, но и по няколко входа заедно, стига те да са вързани на една абонатна станция.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Предлагат се сериозни промени в ползването на данъчни облекчения ...
10% от най-богатите консумират толкова енергия, колкото 80% от ос...
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Ще бъде ли освободен шефът на КПКОНПИ?
ВСС заседава: Приема първите кандидатури за нов главен прокурор
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).