Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
150 000 нови компютърни вируса се раждат всеки ден и плъзват в мрежата
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 23.10.2012Коментари (0)433
© Varna24.bg
150 000 нови компютърни вируса се раждат всеки ден и плъзват в мрежата. Това обяви вчера председателят на управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова. Тя откри Втория регионален форум по киберсигурност на държавите от Югоизточна Европа, на който страната ни е домакин.

Данните на експертите сочат, че за 2011 година загубите от атаките през интернет са 113 милиарда долара.

"Както виждате, това е бизнес, който вече е по-доходоносен от наркотиците", коментира компютърният специалист Борис Гончаров. В същото време извършителите често остават анонимни и ако са добри ­ трудно проследими.

Последното поколение вируси влизат в компютъра чрез браузъра, с който отваряме различни сайтове и рядко потребителят разбира, че е бил заразен, обясниха специалисти, занимаващи се с изграждането на защитени мрежи. Веднъж влязъл в компютъра обаче, зловредният код започва да сваля цялата налична информация - кои сайтове посещава жертвата, какви филми гледа, какви модели автомобили харесва, какви пароли използва, както и детайли около интернет банкирането му. С открадната информация след това вече могат да се извършват поне 3 различни престъпления.

Класическото е източването на банковата сметка чрез сертификата за интернет банкиране. Самият сертификат се намира запаметен в браузъра, а паролата за него е открадната от вируса. С тези ценни данни кибербандитът може да влезе в компютъра на жертвата, когато машината е включена, и да прехвърли пари от една банкова сметка в друга. По подобна схема преди около 4 години българска банка е загубила около 200 хиляди лева за едно денонощие. След удара клоновете са въвели допълнителни мерки за сигурност.

Второто по-модерно престъпление е така нареченото таргетиране

"Когато вие си търсите кола, влизате в определен сайт за автомобили и започвате да гледате например само червени возила от определена марка. Тази информация я има в компютъра ви и човекът, който я открадне, след това я продава на хора, продаващи търсената от вас стока", коментираха специалисти, запознати с престъпленията в интернет. За всеки потенциален клиент продавачът взима средно по 10 долара. Често информация за един човек се продава на 10 различни търговци, които започват да заливат клиента с предложения.

Третото престъпление е продажбата на профили. "Вирусът може да събере всякаква лична информация за даден човек - какви са политическите му възгледи, какви жени харесва, дали си пада по малки деца и т.н. За тези лични данни след това също има пазар, колкото повече са откраднатите профили, толкова цената е по-висока", коментираха още запознати.

Според Робърт Косла ­ регионален директорна "Обществена безопасност, национална сигурност и защита" за Централна и Източна Европа в Microsoft, средно на ден се извършват по 40 000 хакерски атаки. Специалистът разказа, че има случаи, при които чисто нови компютри, произведени в Китай, преди пускане на пазара са били заразени от вируси.

Според Косла следващото поколение Windows 8 ще даде възможност голяма част от информацията да се криптира, за да спрат кражбите. В самия компютър ще се влиза със специален код. С тази мярка може да се ограничат кражбите, защото без уникалния код машината ще бъде неизползваема.

Дан О'Бриен - директор на сектор "Киберпрестъпления" във ФБР, който също взе участие във форума, посочи, че едва 10% от заплахите в интернет се улавят.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: